27.4.2021. 7:59
Dolazi lijek protiv Covida: PF-07321332 se u laboratorijskim uslovima pokazao izvrsnim
Pfizer će do kraja maja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv Covida imati već do jeseni. Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa Sars-Cov-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, prenosi 24sata.hr.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima znanstvenika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe tačke virusa.

- Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s cjepivima. To znači da ga možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti Covidom. Naime, cjepivo djeluje protiv ulaska virusa u stanice, a lijek djeluje na virus koji je već u stanicama, pojašnjava prof. Đikić ističući kako vjerojatno lijek nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima će znanstvenici tijekom vremena razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

- Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to usporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a, rekao je Đikić.  

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod cijepljenih ili kao druga linija obrane u slučaju pojave novih sojeva. Za sada je jedini učinkoviti način zaštite od bolesti cijepljenje, no u Pfizeru su na 60 zdravih ispitanika započeli klinička ispitivanja anticovid tablete jer su ispitivanja na životinjama bila uspješna. 

Ako rezultati ostanu obećavajući, prijeći će na nove faze ispitivanja na većem uzorku ispitanika, a čak je i britanski premijer Boris Johnson prošlog tjedna najavio da Vlada pokreće posebne snage u otkrivanju lijekova kojima bi do jeseni Covid postao bolest koja se liječi kod kuće uz pomoć nekoliko tableta. 

Na početku pandemije liječnici su u bolnicama koristili remdesivir, lijek protiv ebole, no pokazalo se da nema učinak u liječenju simptoma Covida. 


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana