29.4.2021. 8:14
Kinezi razmatraju miješanje vakcina protiv Covida
Kineski proizvođači vakcina razmatraju miješanje vakcina kako bi poboljšali zaštitu od bolesti Covid-19, prenosi Anadolija. Kompanije Sinovac i Sinopharm, koje su zajedno izvezle više stotina miliona doza u svijet, razmatraju miješanje svojih s vakcinama drugih proizvođača.

POBOLJŠANJE EFIKASNOSTI

Šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu izjavio je ranije ovog mjeseca da postojeće vakcine nude nisku zaštitu protiv koronavirusa i njihovo miješanje je jedna od strategija koja se razmatra kako bi se povećala efikasnost.
Kasnije je objasnio kako je generalno govorio o poboljšanju efikasnosti vakcine.

Šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu izjavio je ranije ovog mjeseca da postojeće vakcine nude nisku zaštitu protiv koronavirusa

Kineska nacionalna biotehnološka grupa ima plan za buduću sekvencijalnu upotrebu svojih vakcina, izjavio je jučer Li Meng, zadužen za međunarodnu saradnju kompanije.
Kompanija, koja je podružnica državnog Sinopharma, napravila je dvije inaktivirane Covid-19 vakcine i treću koja je u fazi kliničkih ispitivanja.

Sinovac, privatna kompanija sa sjedištem u Pekingu, također je saopštila da su završili preliminarne razgovore sa istražiteljima, uključujući kineski Centar za kontrolu bolesti, o kombinovanju njihove vakcine CoronaVac s drugima.

“Sekvencijalna imunizacija znači miješanje različitih vakcina i to je strategija koja bi mogla povećati stopu efikasnosti”, pojasnila je Ashley St. John, imunolog iz Medicinske škole Duke-NUS u Singapuru.

ISPITIVANJA U BRAZILU

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su dvije vakcine Sinopharma pokazale učinkovitost od 79 i 72 posto.
Ova praksa se razmatra i u drugim zemljama. Britanski naučnici proučavaju kombinaciju vakcina AstraZeneca i Pfizer.

Nekoliko zemalja Evropske unije, poput Danske, Finske, Francuske i Njemačke, odlučilo je kombinovati vakcine.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana