20.6.2021. 12:15
Procjena štete probe nove američke rakete: Uginuće 4 puža i 90 školjki
Američko zrakoplovstvo upozorilo je da bi testiranje nove iz zraka lansirane hipersonične rakete moglo da ubije 4 puža i 90 školjki na atolu planiranom za probu.

Čudno precizna procjena utjecaja testa novog oružja još je bizarnija ako se ima u vidu da se radi o oružju koje će moći da nosi konvencionalne i nuklearne bojeve glave sposobne da proizvedu masovno uništenje, pišu mediji.

Test zračno lansiranog „oružja rapidnog odgovora“ (ARRW) planiran je za naredni mjesec i bit će obavljen na jednom od atola Maršalskih otoka gdje će hipersonični projektil završiti svoj let.

Atol je dom mnogih ugroženih vrsta, pa je Stožer za nuklearno oružje u zrakoplovnoj bazi Kirtland napravio bizarno preciznu procjenu utjecaja testiranja nove rakete insistirajući da neće načiniti veliku štetu.

"Do 4 puža može da pogine u probi i do 90 školjki", navodi se u dokumentu.

Osim toga, procijenjeno je da će proba imati utjecaja na kolonije korala, kao i da bi udarni valovi od rakete mogli da ozlijede ili ubiju 108 grbavih usnjača, ugrožene vrste ribe oko atola.

Navodeći još neke negativne posljedice testiranja, u dokumentu se zaključuje da novi raketni program neće imati značajnijeg utjecaja na okolinu, životinje ili ljude.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana