1.11.2021. 15:36
Uspješna operacija robotom na autopilotu
Na Univerzitetskoj klinici za otorinolaringologiju u Beču izvedena je jedna od prvih operacija u svijetu sa novom robotskom tehnologijom.

Uređaj je u toku kohlearne implantacije potpuno automatski i minimalno invazivno omogućio precizni pristup unutrašnjem uhu. Nova tehnologija sa kojom je izvedena operacija u Beču radi bez manuelnog upravljanja od strane hirurga već potpuno automatski uz pomoć preciznog navigacionog sistema.


"Nova tehnologija se može uporediti sa autopilotom u avionu. Kao autopilot i robot radi pomoću preciznog navigacionog sistema, koji sadrži sve neophodne informacije o unutrašnjem uhu u koji se ugrađuje implantat. Robot se pokreće i radi samostalno, bez upravljanja“, objašnjava Dr. Wolfgang Gstöttner sa Klinike za otorinolaringologiju. 


Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija je moguća. Hirurg samo mora napraviti rez iza uha i postaviti implantat. Tehnologiju robota "HEARO" razvila je švicarska kompanija za medicinsku tehnologiju CASCINATION zajedno sa kompanijom za medicinsku tehnologiju iz Insbruka MED-EL.


(Amer Mujzinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana