4.1.2022. 9:27
Đikić potvrdio da se omikron širi 2,5 puta brže od delte, ali i otkrio ono što svi čekamo: Šta će se sa pandemijom desiti u ovoj godini?
Tačno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sistem. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sistema, izjavio je za BHRT Ivan Đikić, molekularni biolog.

Na pitanje koliko vakcinacija, pogotovo booster dozom, može biti jaka zaštita, i trebaju li se trećom dozom vakcinisati i oni koji su prebolovali koronavirus i vakcinisali se sa dvije doze, Đikić kaže: "Preporuka je na temelju naučnih podataka, da se svi koji su u zadnjih tri mjeseca primili zadnju dozu ili prebolili koronavirus dodatno se cijepe. Booster doza djeluje značajnije i štiti protiv omikron varijante."

Na pitanje da li kombinacija različitih vrsta vakcina ima dobar učinak na stvaranju imuniteta, on je rekao:

-Sinopharm ima najslabiji učunak. Onda imate adenoviruse kao što je Sputnik i AstraZeneca, oni imaju malo jači učinak, a najznačajniji učinak ima Pfizer što je zanimljivo, dok Moderna ima najduži imunološki odgovor i na delta i na omicron varijantu koronavirusa. Kombinacija vakcina stvara malo širolikiji imunološki odgovor, dodao je Đikić.

Ulazimo u treću godinu pandemije, a Đikić smatra da se nazire svjetlo na kraju tunela.

-U jednoj godini preko cjepljenja uspjeli smo dosta kontrolisati ovaj virus da ne uzrokuje povećanu smrtnost i povećanu hospitalizaciju u našim bolnicama. Čini mi se da će u 2022. godini doći do toga da pandemija postane endemija.

Širom Evrope uvode se restriktivne mjere kao što je zatvaranje, ograničavanje skupova, nošenje maski na otvorenom. U Bosni i Hercegovini još nema pooštravanja mjera.  Na pitanje koliko je ovo dobar pristup, biolog je odgovorio:

-Sve zemlje koje se igraju na taj način imaju visoku stopu smrtnosti i to je nedopustivo. Želim poručiti političarima da je važnije zaštititi jedan ljudski život, nego se hvaliti sa liberalnim mjerama i dopuštati nepravilno ponašanje građana.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana