8.8.2020. 19:27
Admir Lisica, historičar i naučni radnik Muzeja Alije Izetbegovića: Prvog predsjednika BiH najbolje možemo upoznati kroz njegova djela
Na današnji dan 1925. godine u Bosanskom Šamcu rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH, veliki mislilac, lider i intelektualac.

Ove godine obilježava se 95 godina od rođenja Alije Izetbegovića. Tim povodom za Source.ba govorio je Admir Lisica, historičar i naučni radnik - istraživač Muzeja Alije Izetbegovića.

- Povodom 95. godišnjce od rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH, Muzej Alija Izetbegović priredio je niz aktinosti, a jedna od njih je i izložba fotografija iz privatne arhive predsjednika. Radi se o značajnom broju fotografija koje nisu bile predstavljene našoj javnosti,  - kaže Lisica.

Sjećanje /Prije 95 godina rođen je Alije Izetbegović / Radio Sarajevo

Lisica ističe da će izložba pod nazivom "Alija Izetbegović - između Istoka i Zapada" biti održana u saradnji s Općinom Novi Grad, a posjetioci će imati priliku posjetiti izložbu od 7. do 21. avgusta, od 10 do 16 sati.

Naučni radnik - istraživač u Muzeju Alije Izetbegovića ističe kako su tradcionalno i ove godine bila upriličena Dani otvorenih vrata Muzeja, u periodu od 6. do 8. avgusta, a predhodnih dana značajan broj ljudi posjetio je muzejske prostorije.

- Kada je riječ o drugim aktivnostima Muzeja, u cilju afirmiranja lika i djela prvog predsjednika RBiH, trudimo se organizirati različite simpozije, konferencije. Također, veoma je aktivna izdavačka djelatnost Muzeja Alije Izetbegović, a tome u prilog govori i činjenica da će Muzej u narednom periodu izdati četiri najznačajnija djela Alije Izetbegovića, a to su Islam između istoka i zapada, Moj bjeg u slobodu, Islamska deklaracija i Sjećanja. Ove četiri knjige bit će prezentirane našim građanima i bošnjačkoj dijaspori, ističe Lisica, te dodaje su sve aktivnosti  poduzete s ciljem približavanja lika i djela Alije Izetbegovića široj javnosti, kao i njegovog rada i ideje koju je živio.

Lisica pojašnjava kako se Muzej Alije Izetbegovića trudi javnosti prezentirati različite dokumente, arhivsku građu, fotografije iz života Alije Izetbegovića, bilo da je riječ o njegovom porodičnom životu, društveno aktivizmu, diplomatskim aktivnostima, što će nastaviti raditi i u narednom periodu. 

O veličini Alije Izetbegovića najbolje govore njegova djela, ali i priznanja koja je dobijao širom svijeta. 

- Alija Izetbegović nije bio samo predsjednik BiH, već je bio diplomata, vrhovni komandant, lider, filozof priznat podjednako i na Istoku i na Zapadu, o čemu govori niz nagrada koje  je za svoj rad i doprinos miru u svijetu, islamu, demokratiji dobio i s Istoka i sa Zapada - kaže Lisica. On dodaje kako je rahmetli predsjednik nagrade dobijao od  SAD do Malezije, kao i priznanja zvaničnika iz Katara, Turske, SAD, Saudijske Arabije i drugih zemalja, što govori da su lik, djelo i misao Alije Izetbegovića prepoznati.

Naučni radnik - istraživač Muzeja Alije Izetbegovića pojašnjava kako Aliju Izetbegovića najbolje možemo upozati kroz  njegova djela, posebno kroz djela Moj bjeg u slobodu i Islam između Istoka i Zapada. Koliko su značajna ova djela govori činjenica da su prevedena na nekoliko jezika. Posljednji je preveden na bugarski jezik, a radi se o djelu Islam između Istoka i Zapada.



Novinar: Nermana Crnčalo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana