8.12.2020. 15:13
Edin Ogrešević: Ova sezona mogla zasigurno biti prilika za BiH, da pokaže sav potencijal zimskog turizma
Pandemija koronavirusa zasigurno će ostaviti veliki pečat na privredu u BiH. Najpogođenije grane su turizam i ugostiteljstvo. Štete koje će koronavirus ostaviti na turizam, još dugo će se zbrajat.

Turizam je zaista privredna grana koja je zabilježila najveće gubitke zbog posljedica koronavirusa. Značajno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina bilježila kontinuiran rast i razvoj u polju turizma posljednjih godina, a godina 2020. je uveliko najavljivana kao najbolja turistička godina u BiH riječi su to Edina Ogreševića, incoming tour operatora.

- Zanimlivo je da je i Los Angelos Times Bosni i Hercegovini dodijelio počasno prvo mjesto među top svjetskim destinacijama za posjetiti u 2020. godinu. Taj famozni članak izlati u januaru 2020. godine, da bi u martu iste godine sve stalo. Tada nastaje istinska borba turističkih radnika. Borba za spašavanjem radnih mjesta, borba za iznalaženjem nekih novih poslovnih ideja, ukratko, borba za preživljavanjem i spašavanjem turizma u BiH. Kroz svoj primjer i kroz razgovor sa kolegama mogu reći da nije lahko te da se nadamo da će se situacija vezana za pandemiju što prije stabilizirati kako bismo nastavili raditi ono u ćemu smo najbolji, a da ćemo u međuvremenu, dobiti još neki vid pomoći i podsticaja kako bismo savladali prepreke na koje nailazimo – kaže Ogrešević.

Opis nije dostupan.


S obzirom da nije bilo drastičnih mjera sprječavanja širenja koronavirusa od mjeseca maja, to je olakšalo domaćim turistima putovanja unutar države, kako kaže Ogreševi, u tom smislu se vidi napredak, odnosno napredak u  porastu putovanja domaćih turista unutar same BiH. 

- Kada su u pitanju strani turisti, odnosno incoming turizam kojim sam se primarno i bavio godinama, mogu reći da značajnog napretka nema.  Zabilježen je određen broj stranih turista, uglavnom iz SAD-a i arapskih zemalja, što je i bilo očekivano od momenta kada su se granice BiH otvorile. Ipak, slobodno možemo reći da je turistička sezona ove godine apsolutno propala, da smo od mjeseca juna imali samo po par tura mjesečno sa stranim turistima, te da incoming turističe agencije bilježe pad prometa čak do 100%. Shodno svemu navedenom, ne možemo reći da situaciju u turizmu, barem ne u incoming turizmu u BiH, bilježi značajan boljitak – pojašnjava turistički vodič.

Oglešević naglašava da se on, kao i mnogi drugi turistički radnic, okrenuo domaćim turistima i počeo organizovati putovanja u BiH upravo za naše domaće goste. 

- To je ono gdje smo vidjeli potencijal, budući da nismo imali, a ni trenutno nemamo mnogo mogućnosti za putovanjima u druge zemlje od početka pandemija. S druge strane, BiH je zemlja nevjerovatnih prirodnih ljepota i historijskih znamenitosti koje su i više nego vrijedne posjete. Posebno smo se fokusirali na one destinacije koje su, iako veoma atraktivne, bile nedovoljno posjećene i promovisane. Svakako, neki od kolega su se okušali i u drugim zanimanjima, ali ono što je sigurno jeste da se od incoming turizma, odnosno od stranih turista ne može preživjeti u ovom periodu od početka pandemije, te je stoga neophodno okrenuti se nekim drugim vidovima angažmana dok se situacija sa koronavirusom u svijetu ne stabilizira – pojašnjava on.



Zimska sezona mogla bi biti prilika za BiH turizam


SKIJANJE BJELAŠNICA i IGMAN] 2 noćenja s doručkom za dvoje u novootvorenom  Motelu As**** u blizini skijališta, Baščaršije i Vrela Bosne za 599 kn!


- Zimska sezona na bosansko-bercegovačkim planinama se uveliko priprema te se nadamo jednoj uspješnoj sezoni i dolasku turista iz regije. Možemo reći da već postoji značajan broj turista koji su svoje odmore i praznike planirali provesti na nekoj od naših planina, uglavnom na olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Jahorini – kaže naš sagovornik.

Budući da su mnoge evropske zemlje poput Francuske i Austrije najavile zatvarenje skijališta, Ogrešević naglašava da bi ova sezona mogla zasigurno biti prilika za BiH, da pokaže sav potencijal zimskog turizma koji je ipak u prethodnom periodu nedovoljno iskorišten.

- Svakako, planinski turizam je jedan od najvećih potencijala BiH. Od odličnih skijališnih staza, predivnih planinarskih ruta, i naravno, nevjerovatne ljepote naših planina, nešto je što privlači kako domaće, tako i strane turiste širom svijeta. Od početka pandemije smo primijetili enorman rast posjeta domaćih turista bosansko-hercegovačkim planinama u odnosu na prethodne godine. Ljudi su željeli pobjeći od gradske buke, problema, nečistog zraka i svakako, izlaz su tražili upravo na planinama gdje uživaju u svježem povjetarcu, predivnim mirisima i očaravajućim panoramama. Ja sam kao vodič organizovao veći broj planinarskih tura od početka pandemije, pored izleta u razne gradove BiH, i mogu reći da je najveća zainteresovanost upravo bila za planinarske ture – navodi Ogrešević.

Prema riječima turističkog vodiča jako je bitno organizovati ture u pratnji profesionalnog planinarskog vodiča koji poznaje predio, staze i koji će na najbolji mogući način upotpuniti doživljaj u prirodi.

- Na osnovu svega navedenog turistički radnici mogu tražiti „svoje mjesto pod suncem“ u planinskom turizmu i da trebamo uložiti maksimalne napore u njegovo unapređenje i promociju - smatra Edin. 

Na pitanje kada će se turiza u BiH oporavit, naš sagovornik kaže to teško prognozirti, budući da je tok pandemije koronavirusu kao i njegove dugotrajne posljedice još uvijek neizvjestan.

- Stručnjaci su davali mnoge prognoze i ekspertize, ali slabo ko je očekivao da će pandemija imati toliko dalekosežne posljedice. Prisustvovao sam na više konferencija i seminara posvećenih oporavku turizma od posljedica koronavirusa i slušao mnoge turističke eksperte i analitičare. Ono što je pretpostavka većine jeste da ni u 2021. godini neće doći do poptunog oporavka turizma, već da bi do to moglo biti nekih 25-30% u odnosu na 2019. godinu. Ipak, nadamo se najboljem, sačuvanju radnih mjesta i turističkih stručnjaka koji su zaslužni što je BiH dospjela među najatraktivnije lokacije za posjetiti u svijetu - zaključuje sagovornik Source.ba.



Novinar: Nermana Crnčalo

 

 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana