9.3.2021. 13:27
Turska uspješno testirala sistem protuzračne odbrane 'HISAR-O Plus'
Predsjednik Odjela za odbrambenu industriju Predsjedništva Turske Ismail Demir saopćio je da je Sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa "HISAR-O+" uspješno testiran izravnim pogotkom na maksimalnoj visini i udaljenosti mete, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nakon primopredaje sistema 'HISAR-O+' urađen je niz testova, a u posljednjem lansiranju projektila iz ovog sistema, direktno je pogođena pokretna meta u zraku na do sada najvećoj udaljenosti i maksimalnoj visini što se tiče testiranja u našoj zemlji. Zahvaljujem svim učesnicima u ovom projektu, na čelu s partnerskim kompanijama ASELSAN i ROKETSAN", naveo je Demir u objavi putem društvene mreže Twitter.

Pomenuti sistem, koji je Turska razvila u domaćem kapacitetu, biće korišten u domenu potreba protuzračne odbrane Turske. Sistem koji su razvile turske kompanije ASELSAN i ROKETSAN, biće u upotrebi s ciljem zaštite važnih postrojenja i stacioniranih vojnih jedinica.

Sistem ima za cilj uništenje prijetnji poput letjelica s fiksnim i rotirajućim krilima, krstarećih raketa, bespilotnih letjelica te raketa zrak-zemlja, u svim vremenskim uslovima.

Sistem "HISAR-O+" ima mogućnost detektovanja i klasifikacije mete, kao i mogućnost dijagnostike prijetnje te praćenja i kontrole lansiranja projektila. Omogućena je i nadogradnja u skladu s razvojem novih tehnologija u budućnosti.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana