7.6.2021. 11:50
Targer Lean konferencija - Fokus na ljude i njihovo usavršavanje
Prva Targer Lean konferencija u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consulting održana je protekle sedmice u Doboju, a okupila je vrhunske eksperte, menadžere, direktore i poduzetnike koji su imali priliku saznati više o prednostima Lean metodologije, novitetima u ovoj oblasti te najboljim praksama upravljana efikasnim i kvalitetnim proizvodnim procesima.

Organizatori su predstavili cilj ove konferencije, kao i sam nastanak Lean filozofije koji izvorno potiče iz Toyote, a glavni fokus stavlja na ljude i rad na njihovom usavršavanju. 

Govorilo se o usavršavanju i primjeni tih alata do današnjeg vremena, a i sama kompanija koja je organizovala ovu konferenciju kompletan svoj rad zasniva upravo na Lean filozofiji.

Draško Živković, Lean konsultant i trener koji živi i radi Stuttgartu, govorio je o budućnosti Lean menadžmenta, o svojim iskustvima i zastupljenosti Leana u Njemačkoj, povlačeći paralelu i praveći komparaciju sa kompanijama u BiH.

- Lean je prije svega način razmišljanja i rukovođenja. Metode koje su opisane su samo pomoć tom rukovođenju kroz koje se dolazi do optimiranih procesa - objasnio je Živković, koji je također pohvalio interes za konferenciju ovog tipa u BiH i otvorene ideje iznesene tokom konferencije, kao i samu organizaciju i atmosferu.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj rukovodilaca i stručnjaka iz proizvodnih kompanija naše zemlje, koji su svojim primjerima i praksom pokazali gdje se mi ustvari nalazimo i koliki put nas čeka da bismo adekvatno odgovorili zahtjevima svjetskog tržišta.

- Naispravnije je da kažem da mi unutar kompanije optimiramo procese kontinuirano, a kontinuitet i Lean idu zajedno. Mi pokušavamo da koristimo razne metode i u svom izlaganju sam navela 42 metode koje mi imamo unutar kompanije, da bismo uklonili gubitke i isporučili robu kupcu što prije - istakla je Arnela Hodžić-Isaković, koja radi na poziciji Lean koordinatora za Volkswagen u Sarajevu.

Kraj konferencije obilježile su dvije kvalitetne panel diskusije gdje se na prvoj govorilo o prednostima i poboljšanjima koje donosi Lean, a na drugoj o digitalizaciji tih alata i dodatnim poboljšanjima koje digitalizacija donosi. Učesnici obje panel diskusije su bili stručnjaci iz realnog privrednog sektora, kao i gosti iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji su zaista doprinijeli kvaliteti kompletne konferencije, saopćili su organizatori.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana