3.1.2022. 21:04
Apple postao prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu vrijednost od 3 biliona dolara
Apple Inc (AAPL.O) je u ponedjeljak postao prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara, zahvaljujući povjerenju investitora da će proizvođač iPhonea nastaviti s lansiranjem najprodavanijih proizvoda dok istražuje nova tržišta kao što su automatizirani automobili i metaverse.

Prvog dana trgovanja 2022. godine, dionice kompanije dosegle su rekord od 182,88 dolara u trgovanju sredinom dana.   Najvrednija svjetska kompanija je prva koja je dostigla prekretnicu jer se investitori klade da će potrošači nastaviti da daju najviše dolara za iPhone, MacBook i usluge kao što su Apple TV i Apple Music.


"Ključ za Appleovu reprocjenu vrednovanja ostaje njegov posao sa uslugama za koji vjerujemo da vrijedi 1,5 biliona dolara u očima ulice", rekao je analitičar Wedbush Securities Daniel Ives, piše Reuters.


Apple je podijelio klub tržišne vrijednosti od 2 triliona dolara sa Microsoft Corpom (MSFT.O), koji sada vrijedi oko 2,53 biliona dolara.  Alphabet (GOOGL.O), Amazon.com Inc i Meta platforme imaju tržišnu vrijednost iznad 1 bilion dolara.   Brzo prihvaćanje tehnologija kao što su 5G, AR/VR i umjetna inteligencija također je pomoglo ovim dionicama da postanu miljenici tržišta jer su se investitori kretali prema kompanijama bogatim gotovinom i udaljavale se od poslova koji su bili osjetljiviji na ekonomski rast.



Appleovo brzo usvajanje 5G, tehnologije koja ima široke implikacije u budućnosti, pružilo je veliki poticaj.  Nedavno je lansirao iPhone 13 u svom drugom talasu telefona sa 5G tehnologijom.


U Kini, jednom od najvećih Appleovih tržišta, nastavio je da vodi na tržištu pametnih telefona drugi mjesec zaredom, pobjedivši rivale kao što su Vivo i Xiaomi, pokazali su nedavni podaci CounterPoint Research-a.   Appleove dionice dostigle su rekordnu vrijednost od 182,88 dolara, što je pomnoženo sa svojih 16,4 milijarde otvorenih dionica pomoglo proizvođaču iPhonea da probije 3 triliona dolara tržišne kapitalizacije.  Akcije su posljednje porasle za 2,5% na 182,09 dolara.



U međuvremenu, šire tržište trebalo je da produži oporavak od pandemijskog šoka, predvođeno Tesla Inc (TSLA.O), a nakon njega Apple i Nvidia (NVDA.O).



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana