3.7.2024. 17:27
Skromni dječak koji je najskuplji defanzivac u historiji fudbala: Voli narodnu muziku i video igrice, a da nije postao fudbaler bio bi ribar
Hrvatska je poznata kao zemlja puna fudbalskih talenata, a u zadnje vrijeme često ostvaruju velike rezultate. Iako se na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu nisu proslavili, to ne umanjuje prijašnje rezultate ove reprezentacije. Čini se da je kod "Vatrenih" došlo do smjene generacije. Asove poput Modrića, Perišića i Brozovića zamijenit će neki novi klinci. Jedan od tih novih klinaca, koji će zasigurno biti vođa nove generacije hrvatskih reprezentativaca, je Joško Gvardiol.

Joško Gvardiol je rođen 23. januara 2002. u Zagrebu i brzo je postao jedan od najvećih kako hrvatskih, tako i svjetskih fudbalskih talenata. Gvardiol je od malih nogu pokazivao ogroman potencijal igrajući za mlađe kategorije Trešnjevke, pa je tako u svojoj sedmoj godini dobio poziv prestižne akademije zagrebačkog Dinama.

Početak u Dinamu

Dok je bio dio Trešnjevke, Gvardiol je imao poziv iz Lokomotive, pored već spomenutog Dinama. No, u posljednjem momentu, njegova porodica je odlučila prihvatiti ponudu Dinama, a sigurno je da je to bila sjajna odluka. Nakon dolaska u Dinamo, jedan prijatelj njegovog oca je izgradio mapu uspjeha čija je svrha bila da mu pomogne da se lakše snalazi u svemu. Ta mapa je postala jedna od tajni njegovog uspjeha.


Živio je u malom apartmanu u blizini Maksimira. Uvijek nasmijan i skroman dječak je od ranih dana u hrvatskom velikanu pokazivao ogroman potencijal. Da bi dodatno napredovao, Joško je pored redovnih treninga imao i dodatnih pet sati treninga sa privatnim trenerom. Iako su mu roditelji savjetovali da nakon srednje škole upiše fakultet, on je to odbio i odlučio da svu svoju pažnju usmjeri na fudbal.

Sa samo 15 godina, njegov talenat su prepoznali skauti velikog Intera iz Milana, koji su ga željeli potpisati pod svaku cijenu. Međutim, Joškova porodica je odlučila da mu je potreban postepen rast i tako su odbili ponudu Talijana.

Od svog debija za Dinamo, vidjelo se da je Gvardiol stvoren za velike stvari. Tokom svog boravka na Maksimiru, uspio je osvojiti dvije ligaške titule, jedan Hrvatski kup i Superkup. Iako su mnogi evropski velikani bili zainteresirani za Joška, on je odlučio prihvatiti ponudu njemačkog kluba RB Leipzig. Dinamo je na ovom transferu inkasirao cifru od skoro 20 miliona eura.

Dvije godine u Leipzigu, pa transfer u Englesku

Joško Gvardiol se veoma brzo afirmisao kao starter u mladoj ekipi RB Leipziga i izazvao je dosta pažnje najboljih europskih ekipa. Debi u Ligi prvaka zabilježio je iste sezone kada je igrao protiv svog sadašnjeg kluba, Manchester Cityja, koji je bio bolji od Leipziga rezultatom 6:3.

Gvardiol je pružao sjajne partije u svojoj prvoj sezoni u Leipzigu, pomažući svojoj ekipi da dođe do DFB Pokala (Njemački kup) i polufinala Europske lige. To je bio prvi trofej u historiji RB Leipziga.

Prije početka sezone 2022/23, Joško Gvardiol se našao na spisku Kopa Trophy 2022 (konkurencija za najboljeg mladog igrača Europe). Gvardiol je zauzeo visoku šestu poziciju i bio je jedini defanzivac u Top 10. Te sezone, Joško je odlučio da produži svoj ugovor sa RB Leipzigom do 2027. godine, a njemački tim tada je odbio ponudu Chelseaja vrijednu skoro 90 miliona eura.

Nakon još jedne sjajne sezone u dresu njemačkog kluba, bilo je očekivano da će Joško svoju karijeru nastaviti negdje drugo.

Tako je izazvao pažnju Pepa Guardiole, pa je u augustu 2023. godine ozvaničen transfer u Manchester City. City je ponudio isti novac kao i Chelsea prethodne sezone. Transfer je koštao oko 90 miliona eura, a Gvardiol je postao najskuplji defanzivac u historiji fudbala.

Reprezentativna karijera počela se bronzom u Kataru

Prvi put je u reprezentaciju Hrvatske, onu do 21 godine, pozvan u novembru 2019. kada mu je bilo tek 17 godina. Pod vodstvom Igora Bišćana prvi put je nastupio u kvalifikacijama za U21 Europsko prvenstvo 2021. protiv Litve. Hrvatska je tada pobijedila s 3:1. U martu 2021. je zbog ozljede morao propustiti nastup u grupnoj fazi takmičenja, no ušao je na popis igrača za nokaut fazu, kao i na popis igrača Zlatka Dalića za seniorsko Europsko prvenstvo 2020. godine.

Za vatrene je prvi put nastupio u prijateljskoj utakmici protiv Belgije u aprilu 2021. godine. Nastupom u prvoj utakmici Europskog prvenstva postao je najmlađi igrač u hrvatskom dresu na velikim natjecanjima. Također, postao je redovan član prve postave hrvatske reprezentacije, a prvi gol za vatrene zabio je protiv Kipra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Gvardiol je najbolji centralni defanzivac na svijetu. Tako je zreo. Način na koji igra, sa kakvom ljepotom kontroliše loptu, je nevjerovatno", kazao je jednom selektor Hrvatske Zlatko Dalić.


Tokom svog nastupa u Kataru bio je poznat po maski koju je nosio. Razlog iza te odluke bio je što se u utakmici protiv Freiburga zabio u Willija Orbana i tako povrijedio nos. Tokom grupne faze zacementirao je svoje mjesto među prvih 11 vatrenih. U utakmici protiv Maroka zabio je i prvi gol za Hrvatsku na velikim takmičenjima, a ujedno postao i najmlađi igrač hrvatske reprezentacije koji je postigao pogodak. Imenovan je i igračem utakmice u kojoj je Hrvatska s 2:1 osvojila bronzanu medalju.

Joško Gvardiol je prije deset godina kao 12-godišnji dječak s velikim žarom pratio reprezentaciju Hrvatske za koju danas igra, no nekim stvarima tada očito nije bio zadovoljan. Na Facebook profilu bio je tada mnogo aktivan. Može se na njemu vidjeti dosta zanimljivih stvari, no ne i one koje nije podijelio javno. Neko od njegovih prijatelja je "čačkao" profil i u javnost su izašli njegovi statusi objavljeni 12. juna 2014. godine kada je Hrvatska igrala protiv Brazila.


Facebook statusi Joška Gvardiola

"Kranjčara ne bih više zvao na Svjetsko prvenstvo", glasila je prva objava, dok je druga bila: "Kakvi panjevi predstavljaju Hrvatsku."

Vjerujemo da mu na ovoj dječijoj objavi nisu zamjerili reprezentativci koji su tada igrali za Hrvatsku, a neki su i danas članovi reprezentacije.

Život van zelenog terena

Njegov otac Tihomir inače je rodom iz Novigrada pored Zadra, gdje je Joško svako ljeto provodio kod bake i djeda. Majka Sanja, rođena Zagrepčanka, zaposlenica je kompanije koja se bavi veleprodajom, a sestre Lorena (23) i Franka (29) studiraju i rade. Njegov otac na jednoj tržnici u Zagrebu prodaje ribu iz Novigrada, gdje navečer ide u ribolov.

"Ondje navečer idu u lov, vozači odmah voze ulov do Zagreba i ujutro riba friška dolazi u ribarnicu. Tata ustaje u četiri sata i ide na Dolac kako bi preuzeo i posložio ribu, da bude spremna za prodaju. Da nisam u fudbalu, vjerojatno bih i ja išao tatinim stopama. Ljeti, kad sam bio mlađi, a treninzi su bili znatno kraći nego danas, i dok sam trenirao u Zagrebu, znao bih produžiti do Trga 11-icom i popeti se na Dolac, do ribarnice, kako bih proveo malo vremena s tatom. Nikad mi nije smetao miris ribe," izjavio je svojevremeno Joško Gvardiol.

Često se može vidjeti na društvenim mrežama da Gvardiol zna uživati. Pa je sada, nakon duge sezone, iskoristio priliku da se dobro zabavi pa je zajedno sa folk pjevačem Osmanom Hadžićem zapjevao poznati hit "Ti mene ne voliš." Očigledno je da Gvardiol sluša narodnu muziku jer je od riječi do riječi pjevao s Hadžićem, znao je tekst i nije skidao osmijeh s lica.


Pored toga što voli uživati u pjesmi, Gvardiol ne krije da je veliki zaljubljenik u video igrice. Tokom odrastanja dosta vremena provodio je za kompjuterom i s društvom je igrao razne video igrice, a pratio je i neke YouTubere, što je kasnije i sam priznao. Iako je već nekoliko godina na najvećem nivou kada je fudbal u pitanju i član je aktuelnog prvaka Manchester Cityja, Gvardiol i dalje pronalazi vremena da u slobodno vrijeme igra video igrice, što mu sigurno donosi mir i odmor.

Igrač Manchester Cityja pokazao je da je kupio novi kompjuter i da se radi o pravoj mašini kada su gejmerski kompjuteri u pitanju.



"Ovo je V8 među računarima", napisao je Gvardiol aludirajući na motor V8 koji je u auto-moto svijetu mnogima najbolji i najjači ikad.

Inače, hrvatski defanzivac je na ovu objavu dobio preko 120.000 lajkova, a u komentarima javili su se i neki od poznatih gejmera i YouTubera koje je Gvardiol nekada pratio, a danas su oni njegovi fanovi.

 

(Aldin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana