18.5.2021. 10:57
Jedinstvena prilika za sve studentice u Bosni i Hercegovini
Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini dodijelit će nagradu Vera Šnajder bh. studenticama. Cilj te nagrade je javnost informirati o značaju i djelovanju Vere Šnajder, uspješne matematičarke i prve dekanice u Bosni i Hercegovini, ali i kreirati jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini.

- Fondacija budućnost u BiH dodjeljuje nagradu u iznosu do 5.000 KM za putne troškove i troškove naučnih konferencija za bh. studentice – navodi se. 

Nagrada Vera Šnajder omogućit će istraživačima iz Bosne i Hercegovine koji su na početku karijere, a bit će im i veza između vlastite potrage za znanjem i kolektivnog društvenog napretka, da prisustvuju i učestvuju na međunarodnoj konferenciji izvan BiH koja je relevantna za njihovo trenutno istraživanje.

Uspješni kandidati će prezentirat će svoje trenutno istraživanje (kao pozvani izlagači - usmena prezentacija ili poster prezentacija), na međunarodnoj konferenciji.

Prisustvovat će međunarodnoj konferenciji kao delegatkinje, s ciljem širenja znanja stečenog u Bosni i Hercegovini kroz uspješnu izvedbu projekta ili programa.

- Prijave su otvorene do 31. maja ove godine. Za tu nagradu ne mogu se prijaviti studentice iz Bosne i Hercegovine, koje žive ili studiraju u inozemstvu - naglašeno je iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini. 

Vera Šnajder je rođena 2. februara 1904. godine u Reljevu, u blizini Sarajeva. Kao jedna od najboljih matematičarki svoje generacije  dobila je stipendiju Vlade Francuske, koja joj je omogućila da 1929. godine otputuje u Pariz. Tamo  je provodila istraživanja na Institutu Henri Poincaré, koji su osnovali matematičari Émile Borel iz Francuske i George David Birkhoff iz Sjedinjenih američkih država, da bi potakli međunarodne razmjene u matematici i teorijskoj fizici. Mješajući se sa kremom francuske naučne zajednice, radila je i kao istraživačica u Laboratoriju za hidrodinamiku na Sorboni, postavši prvi autor iz Bosne i Hercegovine koji je objavio rad iz matematike. 

Vera je bila prva žena, izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Godinama je bila u Univerzitetskom senatu, u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, ali i predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke, članica Odbora za izbor naučnih saradnika, predsjednica Odbora za profesorske ispite i dugogodišnja predsjednica Jugoslovensko-francuskog društva.

Pomagala je studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tokom svoje karijere, s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva. Na taj način bi mlada generacija postigla lični i profesionalni uspjeh, istovremeno služeći i unaprjeđujući domovinu.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana