2.11.2021. 19:40
Hadžihalilović: Nikad do sada nije bilo manje žena na mjestima gdje se odlučuje
Javna diskusija "Gdje su OsnaŽENE u bh. društvu" održana je u utorak u Mostaru s ciljem povećanja vidljivosti i jačanja kapaciteta žena - budućih kandidatkinja i aktivnih žena u lokalnim zajednicama za aktivno djelovanje na političkoj sceni BiH.

Na ovom panelu govorile su članice Inicijative građana i građanki Mostara, Fondacije CURE, kao i žene koje su sudjelovale kao kandidatkinje na prošlim Lokalnim izborima 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Projektna koordinatorica iz Fondacije CURE Selma Hadžihalilović kazala je kako se ova fondacija od svog osnivanja bavi položajem žena u društveno-političkom životu.

- Sudjelovale smo u kreiranju Zakona o ravnopravnosti spolova kao jednog od dokumenata koji na neki način garantira ravnopravnost spolova, odnosno žena u ovom društvu i svaki put kad god počne ili završava izborni ciklus mi pokušavamo učiniti svoj maksimum kako bi motivirali žene, ne samo da izađu na izbore i glasaju, nego da se aktivno uključe u političke stranke ili kao nezavisne kandidatkinje, znači da na neki način uzmemo udjel u moći - kazala je Hadžihalilović.

Naglasila je kako nikad do sada nije bilo manje žena na mjestima gdje se odlučuje.

- Nas ima 51 posto, i zanima me kako je moguće da nas nikada do sada nije bilo manje na mjestima gdje se donose odluke? Ako žene rade sve ono u društvu što institucije ne rade, zašto ne možemo učiniti taj iskorak i iskoristiti svoje znanje i iskustva da uđemo u institucije moći i tamo pokušamo donijeti te neke promjene? Mi vjerujemo da žene donose promjene, a danas smo upravo s tim ciljem ovdje, da motiviramo naše drage kolegice iz Mostara, iz različitih političkih stranaka, da uđu u unutarstranačke izbore i da zahtijevaju da na narednim izborima budu na prvim mjestima na izbornim listovima i da aktivno sudjeluju u kompletnom izbornom procesu - istaknula je Hadžihalilović.

Izvršna direktorica Inicijative građana i građanski Mostara Ifeta Ćesir Škoro kazala je kako su vrata za ulazak u svijet politike više otvorena muškarcima, nego ženama.

- Na nama ženama je da budemo malo agresivnije. Nije baš popularno govoriti o agresivnosti, ali kada su politika i politički procesi u pitanju, žene moraju biti agresivnije i nekad malo žešće udariti na ta zatvorena vrata, bez obzira koliko deklarativno sve političke stranke kažu da su žene jednako zastupljene, činjenice govore da nije tako. Centri moći su u rukama muškaraca - istaknula je Ćesir Škoro.

Dodala je kako Hercegovačko-neretvanska županija ima jednak broj muškaraca i žena koji sudjeluju u političkim procesima, što ne znači da žene imaju moć.

- Nekad se bojim da su one samo izdanci, odnosno poslušnice svojih stranačkih šefova. Ne bih htjela ni jednu uvrijediti, sigurno su jako sposobne, ali kod nas je takav sistem "kako otac kaže". Gradsko vijeće Mostara nije davno formirano i pratit ćemo rad žena u Vijeću. Do sada imamo dosta aktivnih žena i mislim da nam je budućnost svjetlija - kazala je Ćesir Škoro.

Današnja javna diskusija realizirana je u okviru projekta "OsnaŽENE za promjene" uz podršku Fondacije Heinrich Boll Stiftung (HBS) BiH.

(Fena / H. Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana