25.1.2022. 9:44
Umrla je Greta Ferušić, Bosanka koja je preživjela Auschwitz: Otišla je jedna veličanstvena osoba...
Greta Ferušić, žena koja je preživjela holokaust, agresiju na BiH i opsadu Sarajeva preminula je 98. godini.

Bila je jedna od zatočenica koja je preživjela torture zloglasnog logora Auschwitz. Zajedno s ostalim preživjelima, Gretu su iz Auschwitza oslobodili vojnici Sovjetske armije. Svi članovi njene porodice ubijeni su u gasnim komorama.

Greta Ferušić je strahote ratnih događaja opisala i u dokumentarnom filmu bh. režisera Harisa Pašovića Greta. On se od nje oprostio na dirljiv način.

"Otišla je jedna veličanstvena osoba. Greta Ferušić nas je napustila u 98. godini. Preživjela je mnogo toga dobrog i strašnog. Sa 18 godina preživjela je logor smrti Aušvic, i preživjela je opsadu Sarajeva (1992.-96.). Bila je veliki čovjek, i velika prijateljica! Hvala, Greta, na tvojoj divnoj ličnosti, tvojoj najdubljoj ljudskosti i tvom prijateljstvu".


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana