27.9.2020. 16:40
Rusija: Bottas pobijedio, Hamiltona kazne spriječile da dostigne Schumachera
Deseta utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora F1, Velika nagrada Rusije u Sočiju, očekivala se s velikom pažnjom zbog činjenice da je Lewis Hamilton (Mercedes) imao priliku da pobjedom dostigne legendarnog Michaela Schumachera koji je lider na "vječitoj listi" sa 91 trijumfom.

Činilo se da će šesterostruki svjetski prvak uspjeti jer je na treningu ostvario najbolju startnu poziciju ispred timskog druga Valtterija Bottasa i Maxa Verstappena (Red Bull).

No, uoči utrke, prilikom izlaska bolida na stazu, Hamilton je prekršio pravila i zaradio dvije kazne od po pet sekundi. Bilo je jasno da je prevelik hendikep pa je, iako je Britanac poveo utrku, pobjednika trebalo tražiti između Bottasa i Verstappena.

Zaista, nakon što je Hamilton odradio kaznu sredinom utrke, Bottas je preuzeo vodstvo i zabilježio drugu pobjedu u sezoni. Drugo mjesto zauzeo je Verstappen, dok se Hamilton morao zadovoljiti najnižom stepenicom postolja.

Bodove su osvojili i Perez (Racing Point), Ricciardo (Renault), Leclerc (Ferrari), Ocon (Renault), Kvyat (AlphaTauri)...

U ukupnom poretku Hamilton je zadržao lidersku poziciju s 205 bodova ispred Bottasa (161) i Verstappena (128).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana