6.1.2021. 20:02
Poraz u Estoniji, rukometaši BiH poraženi u 2. kolu kvalifikacija za EP
Rukometaši reprezentacije Bosne i Hercegovine su večeras u estonskoj Polvi doživjeli neočekivan poraz od domaće selekcije u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Slabu su predstavu prikazali momci Bilala Šumana, te su zasluženo poraženi sa 24:21, iako su na poluvremenu imali vodstvo i prednost od tri razlike.

Tako je BiH i dalje bez boda u kvalifikacijama, pošto su i ranije poraženi od Njemačke u gostima.

Estonci su već od samog početka pokušavali igrati onako kako su i najavili. Pokušavali su s brzim centrom napraviti probleme igračima BiH, koji su to dosta dobro uspijevali kontrolisati.

Najviše problema odbrani BiH je zadavao Karl Toom koji odmah na startu postiže dva gola i donosi prednost Estoncima. Nakon toga Zmajevi prave seriju od 3-0 i golovima Nikole Prceta, Alena Ovčine i Ibrahima Haseljića dolaze do vodstva od 4:5.

Potom se igralo gol za gol, ali nakon 17 minuta igre Zmajevi uspijevaju doći na +2 (8:10) dok su imali igrača više. Za ovu prednost je pogodio Gafar Hadžiomerović koji je iskoristio prazan gol Estonaca koji su zbog brojčane inferiornosti u tim trenucima igrali bez golmana. Tada Estonci upadaju u veliku golgetersku krizu i nisu mogli postići gol i savladati Burića cijelih pet minuta.

Nakon nekoliko minuta bez ijednog gola na obje strane, zatišje prekida Haseljić svojim drugim golom, kojim donosi Zmajevima prednost od +3 (8:11), ali na drugoj strani post Estonaca prekida Toom novim svojim sjajnim pogotkom sa devet metara.

Do kraja poluvremena su naši rukometaši zadržali prednost i na odmor se otišlo s rezultatom od 11:14.

Nešto bolje u drugo poluvrijeme ulazi Estonija, koja je smanjila prednost naše selekcije golovima Tooma i Kaspara Leesa, ali njihovu seriju svojim novim pogotkom prekida večeras izvrsni Alen Ovčina, koji pogađa za 14:16 nakon 40 minuta igre.

Dok su Zmajevi igrali s igračem manje u narednim minutama, Estonci to koriste i ponovo dolaze na samo jedan gol zaostatka, a potom stižu i do poravnanja (17:17). Bilo je to u 42. minuti utakmice. Na sreću, konačno nakon toga golgeterski post BiH prekida Perić i vraća prednost Zmajevima, a uslijedile su i dvije važne odbrane Burića.

Ipak, nakon 46 minuta igre Lees nakon kontre Estonaca donosi domaćim novo poravnanje, a tada je bilo 18:18 i uslijedio je time-out selektora Bilala Šumana.

Kriza u igri Zmajeva je nastavljena i nakon toga, a Estonci ubrzo dolaze i do prednosti preko Parta nakon što je odbrana BiH potpuno izigrana. Nakon toga na 19:19 poravnava sjajnim golom Marko Panić, koji se digao sa skoro 10 metara i pogodio gol Estonaca i ušlo se u posljednjih deset minuta.

Lees je brzo vratio prednost domaćinu, a nakon nešto duže vremena bez gola, Zmajeve u igru vraća Dejan Malinović i poravnava na 20:20, ali Estonci brzo vraćaju prednost i u posljednje četiri minute meča ulaze s vodstvom od 22:21.

Zmajevi nakon toga propuštaju da realizuju svoj napad, a Celminš zatim donosi +2 prednost Estoncima, koja se ispostavila i ključnom na kraju pošto su je domaći zadržali i u konačnici slavili sa 24:21.

Lees i Toom su predvodili Estonce večeras, a imali su 8, odnosno 7 pogodaka, dok je kod Zmajeva najbolji bio Ovčina sa 6 golova.

Zmajevi će Estonce u Bugojnu ugostiti u meču 4. kola kvalifikacija, a meč se igra u nedjelju.
(Patria)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana