9.5.2024. 22:12
Rukometaši BiH ubjedljivo poraženi od Portugala na debiju novog selektora
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Portugala sa 19:29 u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

Bila je ovo debitantska utakmica novog selektora Damira Doborca, a na ovom meču debi za nacionaln tim upisali su i Mislav Grgić, Pavle Petrović i Nemanja Peštić. Igrali smo jako dobar meč do neke 40. minute, ali smo u posljednjih 20 minuta sve dobro što smo napravili prosuli i bacili niz rijeku, pa imat ćemo za čim da žalimo. 

 Benjamin Burić je bio odličan na golu, odbrana je dobro funkcionisala, napad je predvodio maestralni Milan Vukšić, pratio ga je Pavle Petrović i sve je ličilo da ćemo moći izboriti jako dobar rezultat. No, onda smo od 40. minute počeli padati, Portugal je to koristio, a mi nismo koristili sjajne odbrane Benjamina Burića. 

 Vidjeli smo dosta tvrd početak meča, Portugal je poveo preko Portele, a mi smo prvi gol postigli u 5. minuti, kada je Majstorović pogodio nakon kontre. Uslijedila je serija Portugala od 2:0 (3:1), a BiH uzvraća golom Milana Vukšića za 3:2 u 9. minuti. Portugal je iz brzog centra pogodio za 4:2.

 Nakon nove dvije greške u našem napadu Portugal brzo odlazi na 6:2, a to je primoralo selektora Damira Doborca da pozove time out. Gubili smo četiri razlike, iako je na golu na startu meča sjajan bio Benjamin Burić. Promijenio je gotovo cijelu postavu selektor Doborac nakon minute odmora, Petrović je izborio isključenje, ali nismo iskoristili igrača više. Nakon jedne odlično odigrane odbrane, Petrović postiže svoj prvjenac u dresu reprezentacije za 6:3.

 Nazare je povećao na 7:3, ali Herceg vrlo brzo vraća na minus tri (4:7). Na ulasku u 20. minutu Portugal je imao četiri gola prednosti, a Petrović drugim golom smanjuje na 10:7. Nakon gola Portugala za 11:7 sa sedmerca, a sa igračem manje preko Hercega smanjujemo na 11:8, da bi Benjamin Burić upisao šestu odbranu, što smo u napadu iskoristili preko njegovog brata Senjamina, koji je pogodio za 11:9 na asistenciju Milana Vukšića. Tada je Portugal pozvao prvi time out, a nakon minute odmora Portugal pravi seriju od 2:0 za novih plus četiri (13:9). Vrijedi istaći da je suđenje Estonaca bilo jako diskutabilno, možda ne odlučujuće, ali kriterij nije bio ujednačen i to je išlo naruku Portugalu. U 27. minuti domaći su imali plus pet, a vrlo brzo nakon toga smo ponovo imali igrača manje, jer je Faljić dobio drugo isključenje. Burić je ponovo odbranio, a u napadu Vukšić sa sedam metara smanjuje na 14:10. I ponovo je na golu sjajan bio Benjamin Burić, koji je odbranio, te nam je dao šansu da na odmor odemo sa tri gola zaostatka, ali nismo to iskoristili i na poluvremenu je ostalo četiri gola razlike za Portugalce. 

Drugi dio je Portugal otvorio golom, a mi smo uzvratili sa dva pogotka Vukšića za 15:12 u 33. minuti. Portugal je brzo otišao na 16:12 i narednih šest minuta nije bilo gola ni na jednoj strani, a onda Pavle Petrović iz kontre smanjuje na 17:13. Na isteku 41. minute imali smo dva igrača manje zbog problema sa semaforom i zbunjenošću delegata i sudija, pa smo primili gol za 18:13. U narednom napadu je Mirko Herceg smanjio na 18:14, a Benjamin Burić je odbranio zicer Fradeu, da bi Herceg novim golom smanjio na 18:15. No, trčali su nam Portugalci u leđa i Martins je pogodio za 19:15.  

Burić je upisao dvije nove odbrane, ali to nismo iskoristili i Portugal je prvi put poveo sa šest razlike (21:15) u 45. minuti. Prvjenac je postigao i Peštić za 21:16, ali su nam Portuglaci ponovo trčali u leđai otišli na 22:16. Upali smo u crnu seriju, pa je domaćin vrlo brzo otišao na sedam razlike (23:16) u 47. minuti. Na ulasku u posljednjih osam minuta Portugal je poveo i sa osam razlike (24:16), a Haseljić s krila prekida naš post bez gola (24:17). Nakon gola Nazarea, mi nismo iskoristili napad, ali je Burić ponovo odbranio, pa je Mislav Grgić prvjencem smanjio na 25:18. Gaspar je na golu Portugala ušao u dobru seriju, a onda njegovi saigrači u 53. minuti dolaze do ogromnih 25:17. 

Ni minuta odmora selektora Doborca nije nas probudila, a Gaspar je upisao novu odbranu, a na ulasku u 58. minutu Portugal je otišao i na plus 10 (28:18). Vukšić je smanjio na 28:19, ali je Portela sa penala pogodio za 29:19. 

Najbolji u našem timu bio je Benjamin Burić sa 14 odbrana, a Milan Vukšić je bio najefikasniji sa sedam pogodaka, dok je Mirko Herceg dodao četiri. Kod Portugala je Rui Silva pogađa pet puta, koliko i Pedro Portela, a Salvador Salvador je dodao četiri gola, piše sport1. 


(Erna H.) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana