8.11.2018. 14:18
Anchorage je bukvalno pravi zimski raj na Zemlji
Anchorage je grad na Aljasci sa 279.243 stanovnika. Na širem gradskom području živi 359.180 stanovnika (procjena 2007.), što je više od polovine ukupnog stanovništva Aljaske.

Piše: Haris Ahbabović

Anchorage se nalazi u jugoistočnoj Aljasci, južno od Mount McKinleya, najvišeg vrha Sjeverne Amerike. 

Grad je smješten na uskom obalnom pojasu i na obroncima planine Chugach. Južno od grada je Turnagain Arm, fjord u kojem je plima među najvećim na svijetu, dok se estuarij Knik Arm nalazi sjeverozapadno. 

Grad je osnovan 1914. godine kao luka za materijal dopreman za gradnju željezničke pruge, koja je dovršena 1923. godine. Na samom početku Anchorage nije bio više od šatorskog naselja, a ekonomija je bila vezana za željeznicu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana