29.10.2019. 19:21
Plava rijeka na Grenlandu svake godine dobije drugačiji izgled
Poznata kao Raj za ljubitelje vožnjom kajaka, a savim sigurno i praznik za oči i dušu svim ljubiteljima prirode, Plava rijeka na Grenlandu se pojavi svake sezone usljed topljenja Petermann Glečera.

Petermann je najveći plutajući glečer u sjevernoj hemisferi, a nalazi se u sjevero-zapadnom dijelu Grenlanda. Sam “jezik” ovog glečera ima širinu od 15 km, dužinu od 70 km, te debljinu koja varira od oko 600 m u centru, pa sve do  30 metara na rubu.

Kada da ovaj ogromni glečer počne da se topi (topljenje nema veze sa globalnim zagrijavanjem, već je prirodni sezonski proces), voda koju oslobađa spušta se u ravnice i formira kristalno Plavu rijeku.

S obzirom da rijeka uvijek pronađe drugi put kroz ogromna snijegom prekrivena polja ona svake sezone izgleda drugačije, a za samu jarko plavu boju odgovoran je glečerski mulj, piše CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana