2.6.2020. 14:30
Beč: Najstarija biblioteka otvara svoja vrata, korištene knjige idu u karantin
Austrijska nacionalna biblioteka, najstarija i najznačajnija institucija kulture, danas nakon više od dva mjeseca pauze ponovo otvara svoja vrata, a jedna od mnogih mjera predostrožnosti je i karantin u trajanju od 24 sata za knjige nakon korištenja.

Bez obzira da li su korištene u čitaonici ili pozajmljene, nakon vraćanja bit će u izolaciji najmanje 24 sata. Jer, kako kažu iz Austrijske nacionalne biblioteke, vrijeme je najbolje dezinfekcijsko sredstvo za papire ili uveze.

U tu se svrhu sva vraćena djela prebacuju u zasebnu, zatvorenu sobu. Tek nakon što prođu 24 sata bit će vraćena u svoje originalno skladište. A karantenska djela označena su u QuickSearch-u, online katalogu Austrijske nacionalne biblioteke, tako da svi zainteresirani korisnici biblioteke znaju kada ih ponovo mogu pronaći na policama.

Austrijska nacionalna biblioteka je najveća biblioteka u Austriji. Nalazi se u Hofburg palači u Beču, a osnovana je 1368. godine kao Imperijalna biblioteka. Danas obuhvata četiri muzeja kao i više specijalnih zbirki i arhiva.

Smatra se centrom informacija i istraživanja, kao i jednom od najstarijih biblioteka u Evropi sa preko 12 miliona predmeta. Također važi i za jednu od najzanimljivijih i najljepših biblioteka na svijetu, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana