25.1.2021. 12:37
Uskoro početak gradnje "Eko-kuće Smetovi"
Ove sedmice očekuje se početak radova na realizaciji projekta izgradnje "Eko-kuće Smetovi", vrijednog 889.188,30 KM sa PDV-om.

Riječ je o projektu koji finansiraju Grad Zenica i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uz pomoć sredstava iz projektnih aplikacija kod Vlade Federacije BiH.

Nakon izgradnje, "Eko-kuća Smetovi" bi trebala da bude data na upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice. 

Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Također, planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje te dodatni  edukativni sadržaji. Kapacitet je 50 ležajeva a moći će je koristiti svi građani.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, "Eko-kuća Smetovi“ doprinijet će boljem imidžu poznatog zeničkog izletišta.

- Osim izviđača koristit će je i drugi građani Zenice, kao i Kantona. Želimo oživjeti Smetove koji bi trebalo da postanu turistička atrakcija i građanima drugih kantona - kaže Kasumović.

Inače, Grad Zenica za potrebe projekta osigurat će 300.000 KM, Ministarstvo za prostorno uređenje ZDK 300.000 KM, a Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, u projektnim aplikacijama kod Vlade Federacije BiH, obezbijedila je 220.000 KM.

Rok za izvođenje radova je šest mjeseci, saopćeno je iz Grada Zenica. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana