27.3.2021. 20:42
Kruzeri više neće ploviti pored Trga svetog Marka
Kruzeri više neće ploviti pored Trga Svetog Marka u Veneciji i moraće da pristanu u industrijskoj luci grada, saopštila je italijanska vlada.

Ministri za infrastrukturu, kulturu, turizam i životnu sredinu zajednički su donijeli odluku da zaštite kulturno-istorijsko nasljeđe koje pripada ne samo Italiji već i čitavom svijetu, navodi se u izjavi objavljenoj juče, prenosi Gardijan.

Ipak, pristanište u luci Margera - umjesto na turističkom terminalu u istorijskom centru Venecije - samo je privremeno rješenje, dodaje se.

Nekoliko ministara objavilo je poziv za ideje za terminal za krstarenje izvan lagune i stvaranje strukturnog i konačnog rješenja problema velikog tranzita brodova u Veneciji.

Prije nego što je pandemija korona virusa zaustavila industriju, u Veneciju su milioni posjetilaca stizali upravo kruzerima.

Ali kritičari su rekli da su gigantska turistička plovila potencijalna opasnost po bezbijednost jer prolaze blizu istorijskih zgrada Venecije, kao i prijetnja za krhki ekosistem njene lagune, prenose Nezavisne.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana