14.12.2022. 12:38
Turska od 1. januara uvodi boravišnu taksu za turiste
Turska od 1. januara 2023. godine uvodi naplatu za boravišnu taksu za turiste. Opće saopćenje o primjeni takse na boravak, koje je pripremilo Ministarstvo trezora i finansija, objavljeno je u Službenom listu Republike Turske.

Predmet boravišne takse obuhvata usluge noćenja u smještajnim objektima kao što su hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, aparthoteli, kampovi, brvnare, planinske kuće. Kao i sve ostale usluge koje se nude u sklopu smještajnog objekta poput usluga pića. Kao i aktivnosti, usluge zabave i korištenje bazena, sportskih, termalnih i sličnih prostora).

Pružanje usluga noćenja u objektima kao što su wellness i zabavni centri neće utjecati na oporezivanje. Državljanstvo ili boravišni status korisnika usluge neće se uzimati u obzir prilikom primjene boravišne takse.

Usluge vjenčanja, koktela, sastanaka, kongresa, simpozijuma. I slične organizacije koje se nude nezavisno od usluge noćenja neće biti obuhvaćene ovim porezom.

PDV neće biti uključen u osnovicu boravišne takse. Utvrđena je stopa boravišne takse je dva posto.

Odluka za boravišnu taksu za turiste stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

Prema pisanju turskog dnevnika Daily Sabah broj turista je tokom ovog ljeta uvećan je za 53 posto i sada može i zvanično da se kaže da je vraćen na nivo prije pandemije. Prema vladi Turske očekuje se da če ovogodišnji prihod od turizma dostići čak 37 milijardi američkih dolara.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana