12.4.2023. 16:00
Slovenci masovno objavljuju račune s Jadrana, a sezona nije ni počela: Palačinak s Nutellom skoro 13 KM, lignje skoro 60 KM
- Mislim da ćemo se morati vratiti navii iz starih vremena kada smo sve nosili sa sobom, pišu razočarani Slovenci.

Uvođenje eura u Hrvatskoj već ostavlja posljedice, a cijene ugostiteljskih usluga na Jadranu skočile su u nebo i prije sezone. Hrvati su svjesni ove činjenice, a sada su se u to uvjerili i turisti iz Slovenije.

Topli proljetni dani i produženi uskrsni vikend izmamili su mnoge da dođu na hrvatsku obalu, a Slovenci su, osim odmora uz more, kući ponijeli i prazne novčanike, piše Sobotainfo.com.

Tako je posljednjih dana Facebook prepun komentara ogorčenih Slovenaca koji su šokirani iznimno visokim cijenama u Hrvatskoj. Naročito su aktivni u Facebook grupi Kampiranje je zakon gdje je objavljena fotografija računa iz jednog restorana u porečkom kampu. Naime, jedna Slovenka naručila je dva decilitra vina i dvije kugle sladoleda. Cijena? 24 eura… Slično se dogodilo i poznatom slovenskom ugostitelju koji vodi lanac burger bara Lars & Sven. Prije nekoliko dana posjetio je Umag te na Facebooku podijelio fotografiju računa iz jedne konobe. Jednu porciju lignji platio je čak 28 eura.

- Što je najgore, lignje uopće nisu bile jadranske, napisao je razočarani Slovenac. Dodao je kako je možda i za Hrvatsku došlo vrijeme otriježnjenja. 

Zgroženi Slovenci objavljivali su i cijene pića i palačinki na običnim štandovima. Korisnica grupe Kampiranje je zakon objavila je da jedna palačinka s Nutellom u Poreču košta 6,50 eura, a pivo u jednom od porečkih restorana 5,10 eura.

- Ovo je bolesno. Mislim da ćemo se morati vratiti navici iz starih vremena kada smo sve nosili sa sobom, dodala je u komentaru korisnica.

Kako bilo, cijene na hrvatskoj obali već su skočile u nebo, iako ljetna sezona službeno počinje tek s prvomajskim praznicima.

- Kakve li će tek biti cijene u glavnoj turističkoj sezoni, pitaju se turisti iz okruženja.



(Ajdin B.)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana