19.4.2023. 21:45
Ako ikad posjetite London primjetit ćete udubljene ograde, a priča o njima je nevjerovatna
Ako ste bili u Londonu, možda ste primijetili ograde koje imaju neobična udubljenja. Mnogi koji šeću uz njih ne znaju da hodaju uz veliki i značajni dio istorije i da su te ograde spasile stotine, ako ne i više života.

Početkom 40-ih to nisu bile ograde, već nosila na kojima su Londončani prenosili ranjene civile tijekom ‘Blitza’, masovnog njemačkog bombardovanja 1940. i 1941. godine u Londonu u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što je Luftwaffe izgubio ‘Bitku za Britaniju’, Hitler je naredio bombardovanje Londona koje je počelo 6. decembra 1940. godine. Sljedećih 56 od 57 dana i noći njemački bombarderi napadali su London. Ukupno je tokom ‘Blitza’ stradalo preko 40 hiljada civila, povrijeđeno ih je preko 100 hiljada.

Engleska historičarka Alice Loxton objavila je video u kojem je objasnila pravo porijeklo ograda.

– Metal je bio prijeko potreban u doba rata. Nosila su izrađivali od ograda jer je bilo najjeftinije. Napravili su ih hiljade i u to vrijeme mnoge londonske ulice nisu imale ograde – ispričala je.

U njemačkom bombardovanju u te dvije godine oštećeno je ili uništeno preko dva miliona kuća, od toga 60% u Londonu. Kad je završio rat, London su obnavljali tim istim nosilima koje su prenamijenili u – ograde, prenosi Tuzlanski.ba.

– Nevjerovatno je da su ove ograde kraj kojih prolazite zapravo dio historije, a mnogi to ni ne znaju – dodala je britanska historičarka.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana