25.4.2023. 16:42
Neko je u Dubaiju kupio pješčanu parcelu za 30 miliona eura
Koliko može koštati hrpa pijeska? Ako je riječ o pješčanoj parceli na otoku Jumeirah Bay u Dubaiju, tada se vrijednost pijeska broji u milionima, piše Bloomberg.

Na parceli nema vila s pogledom na okean, nema barova, čak ni kamiončića za sladoled. To je “samo” prazna pješčana plaža površine oko 2.000 metara kvadratnih, no jedna je osoba ipak za nju bila spremna platiti 125 miliona dirhama, odnosno 30 miliona eura.

Spomenuta parcela zapravo je umjetni otok u obliku morskog konjica koji je udaljen od kopna, ali je dostupan mostom.

“To je 125 miliona za pijesak” , rekao je Andrew Cummings, šef odjela agencije za nekretnine Knight Frank u Dubaiju, dodajući kako je prodaja oborila rekord.

“Dosad su se u medijima spominjale prodaje spektakularnih vila i nevjerovatnih penthousea, ali ovo je zaista veliki rekord za zemljišnu parcelu”, izjavio je.

Cummings je objasnio da je postojalo samo 128 zemljišnih parcela za prodaju na otoku Jumeirah Bay, koje su sve rasprodane prije mnogo godina.

Kupac, koji je želio ostati anoniman, prodavaču je osigurao zaradu od 88,5 miliona dirhama, odnosno oko 21 milion eura.

Naime, prethodni vlasnik platio je 36,5 miliona dirhama (devet miliona eura) za isti prostor prije dvije godine, a vrijednost pijeska u međuvremenu je narasla.

Novi vlasnik, koji ne živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno planira iskoristiti prostor za izgradnju porodične kuće za odmor.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana