9.6.2019. 11:11
DORH objavio nove detalje, vozač na odmorište uletio brzinom od 90 km/h
Sudija istrage Županijskog suda u Sisku odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču kamiona osumnjičenog da je u petak ujutro na odmorištu autoceste kod Novske skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije djevojčice, a dvije žene su teško ozlijeđene, piše Index.hr.

"Prijava se odnosi na kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu", rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetništva Marija Rukavina nakon prvog ispitivanja osumnjičenog.

Napomenula je i kako je za to teško kazneno djelo predviđena kazna od 3 do 15 godina zatvora.

Za nesreću je osumnjičen Ivo Filipović porijeklom iz Tuzle, koji ima već 40 godina iskustva kao profesionalni vozač, a vozio je za tvrtku Marin promet.

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke priopćenjem su ranije izvijestili kako se teška nesreća dogodila kad je, upravljajući teretnim vozilom s priključnim vozilom zagrebačke registracije, ušao na odmorište autoceste neprilagođenom brzinom. Tom je prilikom udario u teretni auto zagrebačke registracije i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje. U daljnjem kretanju je udario i u parkirani osobni automobil bosanskohercegovačkih registracija i sletio na travnatu površinu, gdje se zaustavio.

DORH je objavio nove detalje o tragediji.

"Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo je kaznenu prijavu Postaje prometne policije Kutina protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st 1. i 4. Kaznenog zakona te je dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku ispitala osumnjičenika i podnijela prijedlog za određivanje istražnog zatvora. (8. 6. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 60-godišnjak u prijepodnevnim satima 7. lipnja 2019., na 133. km autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac kod Novske, prilaznom cestom za isključenje vozila s prometne trake upravljao skupom vozila (teretno vozilo i priključno vozilo) krećući se brzinom od 90 km/h usprkos ograničenju brzine na 40 km/h, pa je na parkiralištu benzinske postaje i odmarališta naletio i usmrtio dvije hrvatske državljanke (obje rođene 2005.), jednoj hrvatskoj državljanki (1993.) nanio teške tjelesne ozlijede opasne po život i jednoj hrvatskoj državljanki (1991.) teške tjelesne ozlijede te oštetio tri vozila, nakon čega se zaustavio na zelenoj površini van kolnika.

Dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice je 8. lipnja 2019. donijela rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo te je sucu istrage Županijskog suda u Sisku stavila prijedlog za određivanje istražnog zatvora koji je sutkinja istrage prihvatila i donijela rješenje kojim je okrivljeniku odredila istražni zatvor iz osnove članka 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku u trajanju od mjesec dana", objavio je DORH.

Erdut, mala slavonska općina, tuguje za djevojčicama koje su bile nerazdvojne prijateljice. Proglašena su tri dana žalosti.

Roditeljima nesretnih djevojčica Općina je ponudila pomoć. Mještani Erduta još ne vjeruju da njihovih susjedica više nema.

"Sve misliš, sad ćeš ih sresti, sad ćeš ih sresti. Vidjeli smo ih ujutro kako vuku one koferčiće sretne... i sada ih više nema", kaže Drago Majer za RTL.

Pred Osnovnom školom Dalj svijeće i ruže. Na pročeljima crne zastave.

"Ja kao načelnik proglasit ću tri dana žalosti od ponedjeljka do srijede kada se i očekuje pokop da će otprilike biti tu jer se nadamo da će se tijela preuzeti u utorak, a nakon toga će se najvjerojatnije obaviti i pokop", ističe načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Četrnaestogodišnje djevojčice, čiji su se životi prerano ugasili, bile su miljenice mještana Erduta, na usluzi i pomoći starijima, znane po veseloj vožnji rolama i nedjeljnim odlascima u crkvu.

"Nerazdvojne su bile gotovo od malena, od prvog razreda do tragične, bile su stvarno nerazdvojne, zajedno u školu, isti razred, isto godište. Tako da čovjek... Nemam... ne može... ne znam... desilo se tako da je cijelo selo u tuzi i žalosti", tužno će Drago Majer.

Općina će neutješnim roditeljima ponuditi pomoć.

"Mi ćemo se potruditi da im pomognemo barem da u ovim momentima ne moraju razmišljati oko pogreba. Oko svih tih tehničkih stvari koje trebamo oko pokopa i sve ono što budemo mogli", kaže Vesić.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana