10.6.2019. 11:30
Na Braču pretučeni sezonci: "Vikali su - ko je od vas Srbin?"
Nekoliko mladića usred noći na Braču je napalo pet ljudi među kojima su bili i pripadnici srpske nacionalnosti. Osim krivične prijave, protiv dvojice napadača podneseni su Optužni prijedlozi zbog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti, javlja Dnevnik.hr.

Naime, u nedjelju oko četiri sata policija je zaprimila dojavu o tučnjavi više osoba u ulici Hrvatskih velikana u Supetru na otoku Braču.

Policija je utvrdila da je više osoba napalo grupu od pet mlađih osoba (26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka i jednog 22-godišnjaka) te ih lakše povrijedio.

Neki mediji navode i kako su napadači vikali "Ko je od vas Srbin", a kako napadnuti nisu odgovarali, napadači su ih počeli udarati i cipelariti.

Ubrzo nakon događaja u Supetru je uhapšen 22-godišnjak zbog sumnje da je sudjelovao u napadu i tom prilikom povrijedio 26-godišnjaka. Kod 22-godišnjaka je utvrđena alkoholiziranost te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nekoliko sati kasnije, oko 10 sati, u Splitu je uhapšen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u navedenom događaju, te je i on priveden.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv 22-godišnjaka je podnesena krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo teške tjelesne povrede u pokušaju, na štetu 26-godišnjaka, a sinoć je predat pritvorskom nadzorniku, prenosi Oslobođenje. 

Osim krivične prijave, protiv njega, kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su Optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, s obzirom na to da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, u cilju pronalaska i procesuiranja ostalih sudionika događaja.




(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana