10.6.2019. 20:54
Sjeverna Makedonija: Državni sekretar primio mito od skoro 38.000 eura
Policija Sjeverne Makedonije uhapsila je višerangiranog vladinog zvaničnika inicijala J. J., osumnjičenog da je primio mito od skoro 38.000 eura.

U saopćenju policije navodi se da je državni sekretar i bivši direktor službe u Ministarstvu informiranja 2014. i 2016. godine nezakonito odobrio skoro 1,1 milion eura iz fonda vrijednog 1,2 miliona eura koji je dio programa EU za zemlje kandidate za članstvo u bloku.

Za drugim državnim službenikom se traga u vezi s istim slučajem.

Policija ističe da se u protekla dva mjeseca vodi istraga protiv osumnjičenih u saradnji sa Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) i vlastima u Italiji, Holandiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji i drugim evropskim državama.

Tužilaštvo je saopćilo da su i vlasti drugih država učestvovale u istrazi pošto su kompanije iz ovog slučaja imale poslovne partnere.

Agencije podsjećaju da se Sjeverna Makedonija nada da će do jeseni pokrenuti pristupne pregovore sa EU i jedan od glavnih uvjeta za članstvo je borba protiv korupcije.


(SRNA/Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana