6.9.2019. 12:32
Hrvatska aktivira 2.000 penzionisanih policajaca zbog migranata i nadzora granice s BiH
Vlade Republike Hrvatske dala je u javnu raspravu prijedlog uredbe da MUP privremeno zaposli 2.000 penzionisanih policajaca, i to zbog migrantske krize i nadzora granice prema Bosni i Hercegovini.

Prema prijedlogu, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto, a kako je u sistemu trenutno 18.291 policijski službenik, znači da se može zaposliti 1.829 pripadnika rezervnih policijskih snaga, piše "Jutarnji list". 

Uredba o rezervnoj policiji propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika rezervne policije, kao i uvjete i kriterije za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni direktor policije, a to su slučajevi "ratnog stanja ili neposredne ugroženosti nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutrašnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika.

MUP RH još od Domovinskog rata nije vraćao u službu rezervne penzionisane policajce. Premda je prošla uredba iz 2012. omogućila angažiranje rezervnih snaga, to nije bilo realizirano.

Republika Hrvatska će u prvoj polovini 2020. godine predsjedavati Vijećem Evropske unije zbog čega će radi potreba sigurnosti sudionika sastanaka, konferencija i sl. biti potrebno angažiranje većeg broja policijskih službenika kojima pri osiguranju i zaštiti osoba, objekata i prostora pomoć mogu pružiti osposobljeni rezervni policijski službenici.

Tu je i potreba za dodatnim policijskim snagama za vrijeme turističke sezone, a postojeći sistem slanja policajaca iz drugih gradova na Jadran, pokazao se skupim, pa će se od iduće godine, za iste poslove angažirati rezervisti iz lokalnih sredina.

Može se pretpostaviti da će slično biti i na granici s BiH, posebno na područjima Ličke i Karlovačke županije, u kojima je angažiran veći broj policajaca iz drugih dijelova Hrvatske, na sprečavanju nelegalnih ulazaka migranata. Ovom uredbom u MUP-u mogu angažirati i rezervni sastav i tako pojačati kontrole, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana