31.3.2020. 21:30
Kurti ukinuo takse: BiH bezuslovno, Srbiji s reciprocitetom
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Albin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na proizvode iz BiH i Srbije biti potpuno ukinuta i zamijenjena reciprocitetom.

Kurti je na vanrednoj preš konferenciji rekao da će odluka biti na snazi do 15. juna kada će biti procijenjeno o tome kako je provedena, prenosi RTS.

Kurti je rekao da je mjera reciprociteta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

Precizirao je da se mjera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, a da se prema robi iz BiH taksa ukida bezuslovno. 

Prethodno je kosovski Ustavni sud ocijenio protivustavnom mjeru sada već odlazeće vlade Albina Kurtija da se na Kosovu svakodnevno ograniči kretanje građana i civilnih vozila kao vid zaštite od širenja koronavirusa. 

Inače, Kurti se neće odazvati pozivu kosovskog predsjednika Hašima Tačija na konsultacije sa vođama parlamentarnih stranaka radi određivanja mandatara za sastav nove vlade.

(Patria) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana