18.9.2020. 20:07
Đukanović: Oživjele su ideje o uspostavi velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske
Povodom 30. rođendana Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem večeras za ovu emisiju govori Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i lider DPS-a, stranke koja, prema svemu sudeći, nakon nedavnih izbora u ovoj zemlji, poslije 30 godina više neće biti dio vladajuće većine.

Povodom rezultata izbora, Milo Đukanović je u razgovoru  potvrdio da će prihvatiti novu demokratsku većinu i demokratski prenos vlasti u Crnoj Gori. 

- Meni je drago da se desio jedan demokratski proces, bez obzira na uplive pojedinih političkih faktora i iz Crne Gore i izvan Crne Gore. Dobili smo nedvosmislenu utvrđenu volju građana Crne Gore koji su odabrali ljude koji sada trebaju da preuzmu vlast i sada treba da učine nešto dobro za Crnu Goru.

Đukanović je upozorio da su i mnogi međunarodni krugovi snažno podržavali promjenu vlasti u Crnoj Gori, te da uz odobravanje pojedinih krugova sa Zapada dolazi do oživljavanja ideja iz devedesetih.

- Crna Gora je dobra ilustracija onoga šta se radi i šta se priprema za Zapadni Balkan, svako ko iole ozbiljno analizira dešavanja na Zapadnom Balkanu vidi relativiziranje ideja iz devedesetih, a to su ideje o uspostavi velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske. Posljedica toga može biti samo velika tragedija.

Prema Đukanoviću, ovaj projekat za direktne mete ima Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

- Cilj je dokazati da multietničke demokratske i građanske države ne mogu opstati na Balkanu, te da rješenje nacionalnog pitanja i uspostavljanje mirnog Balkana leži u stvaranju ove tri velike države. Nažalost, zastupnicima ovakvih teza Zapad je dozvolio posljednjih godina da se razmašu, upozorio je Đukanović. 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana