27.9.2020. 15:16
''Zemlje Balkana se dogovaraju da istovremeno otvore granice bez testova''
Zemlje Balkana se dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova, izjavio je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

On je novinarima rekao da je ideja da se granice zemalja regiona otvore za prelazak bez tih testova za kovid 19.

"Iskreno se nadam da ćemo definitivno razmeniti sve informacije i da ćemo zauzeti stav na osnovu toga kakva je tačno epidemiološka sutuacija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, plus Bugarska i Grčka", rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije je napomenuo da zemlje članice EU imaju samo preporuku po tom pitanju i da imaju slobodu da same odlučuju kakav će biti granični režim.

"Tačno je da sam u nekoliko navrata prethodnih nedelja najavio da ćemo imati odluku, ali smo, nažalost, čekali odgovore susednih zemalja. Konačno su odgovrili u toku prošle sedmice", rekao je Filipče, a prenijela državna agencija MIA.

On je 27. avgusta na Facebooku objavio da su zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana