30.9.2020. 21:47
Kon objasnio ko najbrže prenosi koronavirus
Škole su mesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon i dodaje da su superprenosioci virusa - srednjoškolci i studenti.

On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije konatakata.


"U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše", rekao je Kon i naglasio da je nošenje maski doprinijelo da u četvrtoj sedmici septembra Srbija ima duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu prošle godine.

Upitan za popuštanje mjera koje se tiču organizovanja manifestacija, sajmova, on je rekao da je trenutna situacija relativno dobra, da je uspješno prebrođen septembar, ali da import virusa i dalje traje.

"Očekujemo da će u oktobru krenuti povećanje prenosa virusa i to ne bi trebalo da ide sa događajima u kojima je rizik od transmisije prisutan. Neke manifestacije neće epidemiološki moći da se odobre. Moramo da sprečimo nagli uspon i povećanje broja obolelih", rekao je ovaj epidemiolog, piše Blic.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana