24.11.2020. 13:41
Aleksandar Vučić odlikovao medicinsku sestru Muameru Turković
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "danas i zvanično najteži dan za Srbiju što se tiče pandemije korona virusa, i po pitanju broja umrlih i broja zaraženih".

Vučić je prilikom dodjele odlikovanja povodom Dana primirja u prvom svjetskom ratu, kojoj su prisustvovali samo premijerka Ana Brnabić i epidemiolog Predrag Kon, rekao da je Srbija "sa svim tim, u odnosu na broj stanovnika i dalje među pet najboljih evropskih zemalja".

U obrazloženju za dodjelu odlikovanja zdravstvenim radnicima, među kojima su i članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, Vučić je rekao da im je zahvalan što su "vjerovali u naše zdravstvo i u državu", i što su imali smjelosti da kažu svoje mišljenje.

- Nije to bio samo stručni posao, morali ste da preživite i najteže uvrede, beskrajno sam zahvalan što ste na to pristali, kazao je Vučić i dodao da su među odlikovanima i članovi Kriznog štaba, ali i zdravstveni radnici koji se nisu libili da se nađu na "stubu srama" zbog odluke da nekom pomognu.

Vučić je naveo da je među takvim odlikovanim zdravstvenim radnicima i medicinska sestra na dječjem odjeljenju bolnice u Novom Pazaru Muamera Turković koja je, kako je naveo, "bila na stubu srama zato što je dala infuziju djevojčici ispred bolnice, a ne u bolnici jer nije željela da dijete bude zaraženo koronom".

Vučić je rekao da su odlikovanja za one kojima su dodijeljena "obaveza da još više, odgovornije, snažnije i upješnije rade i grade budućnost naše Srbije", javlja N1.

Inače, Srbija danas obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Simbol ovog praznika je cvijet Natalijina ramonda, u čijem amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta, piše Blic.

Vučić je danas odlikovao ukupno 101 osobu i instituciju za doprinos u borbi protiv korona virusa.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena: dr Predrag Kon, Prof. dr Mijomir Pelemiš.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena: Prof. dr Branislav Tiodorović, doc. dr Goran Stevanović, Prof. dr Danica Grujičić, Prof. dr Branimir Nestorović, dr Srđa Janković.

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena: doc. dr Ivana Milošević, Prof. dr Nebojša Lađević, doc. dr Marija Zdravković, Prof. dr Radmilo Janković.

Zlatna medalja za zasluge: Institut za transfuziju krvi Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, Institut za primenu nuklearne energije INEP, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo IMGGI, JKP „Vodovod i kanalizacija” Novi Sad, JKP „Vodovod” Sremska Mitrovica, Vladimira Nešića – Institut „Mihajlo Pupin”, Ognjen Ristić – Institut „Mihajlo Pupin”, Prof. dr Vesna Turkulov, Prof. dr Petar Svorcan, Mr sci. med dr Vesna Dopuđa Pantić, Doc. dr Nataša Petrović Stanojević, Dušan Jovičić, Prof. dr Slobodan Milisavljević, Prof. dr Dragoš Stojanović, dr Vesna Savić, Aleksandar Stojić, Prof. dr Vladimir Đukić, dr Vladimir Radović, Radica Avramović, Anu Stojković, dr sci. med Marija Milenković, Prof. dr Ivan Palibrk, dr Aleksanaru Petrović, Nada Milanović, dr Nenad Ristovića, Muamera Turković, dr Biljana Glišić Ugrica, Ljubinka Cvetanović, Nataša Janković, dr sci. med Uglješa Jovičić, doc. dr Ivo Udovičić.

Srebrna medalja za zasluge: Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, JKP „Gradska čistoća”, Gradski zavod za javno zdravlje - Beograd, Gerontološki centar Beograd, Gerontološki centar Novi Sad, Gerontološki centar Šabac, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, Udruženje Džedajski pokret - Niš, Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica sa smetnjama u razvoju „Mara” - Niš, Gorana Bojović, Mladena Mijatović - TV „Pink”, Anu Stamenković -RTS, Ivana Božović - RTS, Vladimir Zakonović - RTS, Milica Marković - "Blic", Božica Velousis, Branko Antić, Prof. Željko V. Zirojević - SUBNOR Srbije.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena: dr Miodrag Lazić (posthumno)

Zlatna medalja za zasluge: Prof. dr Dragan Marković (posthumno), doc. dr Vladimir Žugić (posthumno), dr Biljana Natić Ljumović (posthumno), dr Goran Ivanković (posthumno), dr Vojkan Šuluburić (posthumno), dr Dušanka Živković (posthumno), dr Miroslav Vasić ( posthumno), dr Dragoslav Arsić (posthumno), dr Stanislav Ostojić (posthumno), dr Miroslav Jovanović (posthumno), dr Milan Mileusnić (posthumno), Slavica Gujanica (posthumno).

Orden Belog orla sa mačevima trećeg stepena: Radivojević Dušan Jelesija, Anđelković Radovan Radivoje.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena: Koruga Branislav Dragana

Srebrna medalja za hrabrost "Miloš Obilić": Krnjajić Nebojša Borislav, Zorzić Andrija Toma

Srebrna medalja za zasluge: Lazić Aleksandar Srđan, Ćurčić Živko Petar, Mladenović Srećko Milan, Jovanović Milorad Milan, Ivanković Dragoslav Negovan, Marić Janko Momčilo, Ljiljak Milan Miroslav, Petrović Rajko Goran, Deljanin Jugoslav Jovovic, Radišić Daliborka.

Zlatna medalja za revnosnu službu: Smiljković Tomislav Zoran

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena: Nebojša Apostolović

Srebrna medalja za zasluge: Pavle Gavura, Nemanja Držaić, Nik David, Lazar Ereša, Nenad Janković

Orden Republike Srbije na lenti: Gzavijer Betela (premijer Velikog Vojvodstva Luksemburga),

Orden srpske zastave prvog stepena: akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana