9.3.2021. 8:55
Dekan Adnan Čirgić dobio prijetnje
Imajući ukupan kontekst u kojem živim i djelim, poziv i prijetnje sam shvatio i doživio ozbiljno.
Dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić podnio je Upravi policije Crne Gore prijavu zbog prijetnje, koje je, kako navodi, telefonskim putem primio od izvjesnog Marka Zečevića koji je naveo i da je po zanimanju navodno novinar, prenio je Avaz.

- Danas, 8. marta 2021. godine, malo prije 18 sati, imao sam poziv s nepoznatoga broja. Zvao je muškarac koji se predstavio kao novinar i kad se uvjerio da je dobio pravi broj, počeo je s uvredama i prijetnjama da sam Turčin, poturica, džukela, da prestanem da zavađam pravoslavni narod u CG... Nakon toga predstavio se kao Marko Zečević. Jedan dio razgovora snimio sam, a nakon toga prekinuo vezu - naveo je Čirgić u prijavi.Dodaje i da je po prekidanju veze, počeo dobijati poruke s istoga broja, a nakon upozorenja da prestane s uvredama i prijetnjama, uslijedile su poruke u nešto blažem tonu.

Čirgić je naveo da se ovo desilo nakon jučerašnjeg protestnog skupa na Cetinju i izjave eksperta za kulturu Dragana Koprivice i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u kojem je nazvan uličarom, huliganom te izgrednikom koji je naveo građane na napad na zgradu bivšega Ministarstva kulture.

- Imajući ukupan kontekst u kojem živim i djelim, poziv i prijetnje sam shvatio i doživio ozbiljno zbog čega osjećam ugroženost i strah po sebe i svoj život, kao i za život i integritet moje porodice - istakao je Čirgić.

Na Cetinju je jučer organizovano protestno okupljanje profesora i saradnika Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zbog toga što Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu - uprkos zakonskoj obavezi privremenog finansiranja.Oni su šetnju organizovali do Ministarstva kulture.Na protestu su govorili Boban Batrićević i Adnan Čirgić.Studenti su nosili transparente sa napisima “Što ste na nas digli Rajku”, “Dritane sloboda misli se ne može uhapsiti”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”...

Poslušajte dio razgovora u kojem je prijećeno dekanu FCJK.

(Mirza Kadić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana