23.4.2024. 22:30
SDP odustao od Milanovića kao mandatara
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je potvrdio da je SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade te ponovio potrebu konstituiranja Sabora radi kontrole nad HDZ-ovom tehničkom vladom, jer bi razgovori o sastavu nove vlade mogli potrajati mjesecima.

- Ne bih rekao odustali, nego treba biti svjestan realnosti, ako nešto nije realno, ne treba lupati glavom o zid", odgovorio je Grbin na pitanje novinara je li SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade.

Na ponovljeno pitanje o odustajanju od Milanovića, odgovorio je: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da", te podsjetio na ono što su rekli Most i IDS - da ne podržavaju Milanovića na čelu vlade.

U izjavi novinarima nakon sjednice stranačkog predsjedništva, odbio je odgovoriti je li on spreman preuzeti odgovornost mandatara, rekavši da treba ići polako, korak po korak, da su sve opcije na stolu, te da ima i boljih i lošijih.

Istaknuo je i da Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, tjednima, a možda i mjesecima.

U međuvremenu SDP će pregovarati sa svim drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor, izuzev HDZ-a, s ciljem konstituiranja Sabora koji bi osigurao parlamentarni nadzor nad tehničkom vladom.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana