9.5.2024. 14:27
Slovenija danas pokreće proceduru za priznavanje Palestine
Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici pokrenuti proceduru za priznavanje Palestine kao nezavisne i suverene države, ali u odlukama koje ima na stolu postoji gomila uslova za priznanje.

Kako saznaju slovenski mediji, na jutarnjem sastanku s premijerom Robertom Golobom koalicioni partneri su dobili uvjeravanje njegovim "uvjeravanjem" da bi Vlada prijedlog o priznanju Palestine trebala uputiti Narodnoj skupštini odmah nakon evropskih izbora.

Vlada Roberta Goloba današnjom sjednicom započinje proces priznanja Palestine kao nezavisne i suverene države. U odlukama koje donosi, međutim, navodi čitav niz uslova za slovenačko priznanje Palestine. Napisali su da će vlada predložiti priznanje Palestine "podložno daljem napretku u sporazumu o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, te o daljim reformskim naporima i jačanju Palestinske uprave s ciljem rješenja dvije države".

Drugim prijedlogom odluke predviđeno je da će Vlada najkasnije do 13. juna ocijeniti realizaciju očekivanih radnji iz prethodne odluke, a ukoliko se postigne napredak, uputiti prijedlog za priznavanje Palestine kao države nezavisnih i suverenih država.

Prema saznanjima slovenskih medija, državni sekretar za međunarodne poslove u premijerovom kabinetu Vojko Volk zalagao se za još strože uslove za priznanje Palestine, dok su se MVEP i posebno koaliciona Ljevica zalagali za blažu verziju.

Međutim, na jutarnjem sastanku koalicije postignut je dogovor da će Vlada dati saglasnost na navedene odluke, a prema izvorima slovenskih medija, važnu ulogu bi trebalo da ima i najava premijera Goloba. Njegove riječi prisutni su shvatili kao garanciju da će Vlada zaista (do) 13. juna, odnosno odmah nakon evropskih izbora, uputiti Narodnoj skupštini prijedlog za priznanje Palestine. Istovremeno, može se čuti da vlastodršci ne žele da priznanje bude dio kampanje pred evropske izbore i da bi se ova akcija mogla shvatiti kao podrška Hamasu.

Kako se navodi u obrazloženju odluka, Vlada će "proces priznanja voditi na način da to ne bude nagrada terorističkom pokretu Hamas za teroristički napad na Izrael". U tom cilju, šalje poruku da Izrael ima pravo na sigurnost, što uključuje neprihvatljivost terorističkih napada na Izrael, uključujući preziran čin uzimanja talaca.”

U obrazloženju također možemo pročitati da Slovenija, čak i kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, stalno upozorava na neodrživost postojećeg stanja zbog neriješenog palestinskog pitanja i opasnosti od ozbiljne eskalacije u regionu.

Ona je bila jedan od inicijatora rezolucije Vijeća sigurnosti koja poziva obje strane na prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca, zaštitu civilnog stanovništva i pružanje humanitarne pomoći Gazi. Slovenija će i dalje nastojati da postigne mir i sigurnost u širem regionu, što je u njenom strateškom interesu, i da oživi bliskoistočni mirovni proces.

Pokretanjem procesa priznavanja Palestine vlada želi poslati snažan politički signal da se nesrazmjeran vojni napad na Gazu, koji je do sada izazvao materijalna razaranja i nekontroliranu humanitarnu krizu, mora što prije zaustaviti.

Rezultat rata u Gazi je više od 35.000 civila mrtvih, više nego dvostruko više ranjenih civila i više od milion raseljenih stanovnika Gaze unutar ove enklave.

Odluke koje će vlada usvojiti danas znače da Slovenija neće priznati Palestinu u isto vrijeme kada i Španija i Irska. Nezvanično se već saznaje da će ove dvije zemlje to učiniti krajem maja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana