22.3.2019. 19:20
Druzi na Golanu odbacuju Trumpovu podršku Izraelu
Arapski Druzi i izraelski doseljenici na suprotnim stranama spora oko podrške američkog predsjednika Donalda Trumpa izraelskom suverenitetu nad Golanskom visoravni saglasni su u jednom - to neće promijeniti situaciju na terenu.

Plodni planinski obronci na Golanu pod izraelskom okupacijom naseljeni su s oko 22.000 Druza, arapske manjine koja prakticira jedan ogranak islama. Mnogi od njih još imaju rodbinu sa sirijske strane utvrđene granice.

Stariji mještani  Majdal Shamsa još se prisjećaju da je njihova teritorija bila dio Sirije prije nego što ju je Izrael osvojio na vrhuncu Bliskoistočnog rata u 1967. godine okupirajući je i kasnije anektirajući u 1981. godini.

Aneksiju nije priznala međunarodna zajednica, i iako žive pod izraelskom vlašću duže od pola stoljeća i na prodavnicama su dvojezični arapsko-hebrejski natpisi, Druzi se još smatraju Sirijcima.

- Trump može davati izjave i govoriti kako želi da Golan bude dio Izraela. Mi, međutim, znamo da je ovo sirijska zemlja - izjavio je Mahmoud Nazeeh (70).

Amal Safadi (54), bibliotekar, kazao je: "Naša krv je sirijska. Ako našem djetetu napravite test krvi, na njemu će pisati "Sirijac".

Izrael je ponudio Druzima opciju državljanstva, ali ju je većina njih odbila.

U oktobru prošle godine na stotine Druza demonstriralo je protiv održavanja izraelskih lokalnih izbora na Golanu, blokirajući glasačko mjesto u Majdal Shamsu i mašući sirijskim i druskim zastavama.

Brojni izraelski komentatori smatraju Trumpovu objavu tempiranim jačanjem pozicije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uoči izraelskih izbora zakazanih za 9. april, nakon što je (Netanyahu) upao u probleme zbog navoda o korupciji.

Neki Izraelci koji žive na Golanskoj visoravni tvrde, međutim, da će Trumpova gesta promijeniti malo toga na terenu.

- Američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom čini nas sretnim, ali to ipak neće promijeniti našu rutinu bez obzira priznaje li se izraelski suverenitet ili ne - izjavio je  Haim Rokah, čelnik regionalnog izraelskog vijeća u Golanu.

Rami Yogev, (65), mještanin kibuca Dan, u podnožju Golana, izjavio je kako se sjeća sukoba iz rata u 1967. godini.

- Ne mislim da će Trumpova objava napraviti bilo kakve razlike ovdje. Ona neće promijeniti ništa. Mještani Golana već se smatraju Izraelcima. Oni imaju bolji život ovdje nego u Siriji ili u bilo kojoj arapskoj zemlji - samo pogledajte šta se dešava u sirijskom ratu - kazao je on, prenosi Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana