23.3.2019. 15:20
Francuska: 'Žuti prsluci' pozivaju na proteste, spremna vojska i policija
Pristaše pokreta "Žuti prsluci" pozivaju na proteste u subotu, dok se Vlada predsjednika Francuske Emmanuela Macrona priprema za suzbijanje nasilnih protesta nakon prošlosedmičnih nemira.

Vlasti su zabranile proteste na pariškom Champs-Elyseesu i okolini, poprištu nasilja i pljački prošle sedmice, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseilea i Nice, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vlada, koja je rekla da će ove sedmice biti odlučujuća, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u protestima na Champs-Elyseesu "izgrednicima", a ne demostrante.

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

Subota će biti 19. vikend protesta žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, ali u više navrata je prerastao u sukobe  sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Francuski general Bruno Le Ray izjavio je u petak kako će vojnici mobilizirani za proteste pokreta "Žuti prsluci" djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana