18.5.2019. 19:11
Ubijeno najmanje 15 boraca u Libiji pod komandom pobunjeničkog generala
Najmanje 15 boraca pod vodstvom komandanta Khalife Haftar ubijeno je u sukobima sa snagama međunarodno priznate vlade u Tripoliju, rekli su izvori sigurnosti.

Do sukoba je došlo jučer oko grada Kasr ben Gašir, koji ima veliku stratešku vrijednost jer se nalazi na putu za međunarodni aerodrom u Tripoliju.

Sukobi su vođeni i u susjednoj oblasti El-Saba, gdje su borci vlade, koju je priznao UN, zarobili trojicu neprijateljskih vojnika, rekli su izvori.

Snage pod komandom Haftara bombardirale su različite položaje u naseljima Ain Zara i Jarmuk, u južnim predgrađima Tripolija.

Haftar kontrolira istočnu Libiju, a ukoliko osvoji Tripoli, imat će kontrolu nad najvećim dijelom zemlje.

Od izbacivanja i ubistva libijskog predsjednika Muammara Gathafija 2011. godine Libiju su zahvatili sukobi različitih grupa i frakcija.

Snage lojalne libijskim vlastima brane Tripoli od ofanzive Libijske nacionalne armije, predvođene komandantom Khalifom Haftarom, koji optužuje administraciju da je kontroliraju teroristi.


(SRNA/Amila Alijagić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana