15.7.2019. 9:45
Rouhani: Iran spreman za razgovore ako SAD ukine sankcije
Iran je spreman razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Washington ukine sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

- Uvijek smo vjerovali u razgovore. Ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo razgovarati s Amerikom danas, odmah sad i bilo gdje - rekao je Rouhani, prenosi agencija Reuters.

Između Teherana i Washingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila.

Potom je ponovo uveo sankcije toj zemlji, koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Nakon što je SAD izašao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu, Iran je odlučio povećati obogaćivanje uranija iznad limita dogovorenog sporazumom.

Iran traži da Evropska unija nađe načine da se sankcije SAD-a ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć.

U protivnom poručuje da posljednja šansa Evropi za spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana, prenosi Al Jazeera Balkans.


(FENA / Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana