15.7.2019. 16:48
Ambasadorica Njemačke o novom Zakonu o imigraciji
U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), odlazeća ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann govorila je, između ostalog, i o novom Zakonu o imigraciji u NJemačkoj.

RSE: Njemačka je tradicionalno poželjno tržište za radnike iz Bosne i Hercegovine. Da li će novi Zakon o imigraciji dati bolje mogućnosti svim stranim radnicima pa tako i onim iz BiH u Njemačkoj?

Hohmann: Ovdje se radi o tome da je u Njemačkoj donesen čitav niz zakona, radi se tačno o devet zakona koji su se ticali pristupa njemačkom tržištu rada radnika koji nisu iz Evropske unije. Sve to se onda skupilo u jedan zakon koji je nazvan zakon o imigraciji. Tu se radi o procedurama koje su se pomalo izmijenile u tom smislu da će stručnoj radnoj snazi, stručnjacima, i dalje biti potrebno da se prizna njegova diploma, diploma njegove profesije i da se izvrši nostrifikacija. Međutim, sad je potrebno da se to radi prije nego što krene na put, prije nego što napusti Bosnu i Hercegovinu, a po novom zakonu će to biti moguće i kad već bude u Njemačkoj da onda tek pokrene taj proces priznavanja svoje kvalifikacije, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana