11.9.2019. 22:29
IFIMES: Dolaskom Palmera očekuju se nova imena na američkoj crnoj listi
Američki državnik sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao je za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera (Matthew Palmer).

Imenovanje Palmera dolazi u vrijeme vrlo zapletenih i napetih odnosa na Zapadnom Balkanu, koje su dobrim dijelom posljedica dugogodišnje američke odsutnosti u regiji.

Ključni problem Zapada u protekom periodu je, da je partnerske odnose uglavnom gradio sa političko-kriminalnim strukturama u regiji, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Zbog toga će SAD morati angažirati američke agencije za borbu protiv kriminala i korupcije, da pomognu u obračunu sa mafijom na Balkanu kao što su SAD pomogle Italiji poslije 2. svjetskog rata pri obračunu sa mafijom, odaje se u analizi.

Pri tome će na početku biti važno detektirati pojedince i politike, koje predstavljaju remetilački faktor.

- Zbog toga se očekuje, da će se uskoro pojaviti imena novih pojedinaca/subjekata iz regije, koji će biti uvršteni na „crnu listu“ američke administracije – stoji u dokumentu.

Bez obračuna sa kriminalom, korupcijom odnosno dekriminalizacijom regije neće biti moguće sprovesti nijedan ozbiljan politički proces i omogućiti ekonomski razvoj te osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost.

Zbog toga je važno, da se ti procesi koordiniraju i usklađuju sa EU, jer najviše sredstava u regiji su sredstva EU, koja su često predmet kriminala i korupcije.

Analitičari smatraju, da ukoliko specijalni izaslanik za Balkan američke administracije Metju Palmer ne pokrene procese u pojedinim državama odnosno ne ojača i ne ohrabri institucije za obračun sa kriminalom i kriminalcima ne mogu se očekivati nikakvi ozbiljniji rezultati njegovog angažmana kao specijalnog izaslanika SAD u regiju.

Upravo je demontaža „sijamskog“ režima Rači - Rama možda najbolje polazište/primjer za početak njegovog rada specijalnog izaslanika SAD za Balkan, navodi IFIMES.

(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana