12.9.2019. 9:08
Preminula djevojka koja se prerušila u muškarca kako bi ušla na stadion: Zapalila se u strahu od zatvorske kazne
Ljubiteljica nogometa iz Irana koja je uhapšena kada je pokušala ući na stadion preobučena u muškarca kako bi gledala utakmicu omiljenog tima, preminula je od opekotina koje je sebi nanijela u strahu od zatvorske kazne.

Sahar Khodayari zapalila se ispred suda u Teheranu prošle sedmice nakon što je saznala da bi služila zatvorsku kaznu od 6 mjeseci zbog pokušaja da uđe na stadion Azadi.

Khodayari je zaustavljena na ulazu u stadion gdje je trebala započeti utakmica Šampion Lige između iranskog Esteghlala i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je hitno prebačena u bolnicu, ali je zbog teških povreda preminula.

Obzirom da u Iranu ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadion, Khodayari je optužena za nepoštivanje islamskog zakona o nošenju hidžaba.

Članica iranskog pokreta OpenStadiums (Otvoreni stadioni) koji se bori za pravo iranskih žena da prisustvuju utakmicama na stadionima, kaže da je problem u tome što ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadione – jer da postoje, 'mogli bismo voditi kampanju protiv toga'.

- Umjesto toga, još uvijek plaćamo cijenu decenijama starog vjerskog argumenta da atmosfera na stadionima nije pogodna za žene, te da su žene na naki način odgovorne za neprimjeren jezik i ponašanje muškaraca, tvrdi jedna od članica pokreta.

Međutim, to nije uvijek bilo tako; novinar BBC World Service, Ali Hamedani podijelio je fotografije iranskog nacionalnog ženskog plivačkog tima prvobitno objavljene u časopisu Majaleh Zanen prije revolucije 1979. Ženski tim je fotografiran na istom Azadi stadionu na kojem danas nije dozvoljen pristup ženama, piše Euronews.

(Patria / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana