13.9.2019. 13:48
Saudijke prošetale tržnim centrima u zapadnjačkoj odjeći
Nekoliko žena buntovnica počele su odbijati da oblače abaje kada izlaze iz svojih kuća u hrabrom potezu u korist društvenih sloboda u Saudijskoj Arabiji.

Vrećasti ogrtač, obično potpuno crne boje, tradicionalna je javna nošnja za žene u ultrakonzervativnoj islamskoj kraljevini, gdje se smatra simbolom pobožnosti.

Prošle godine, prestolonasljednik Muhamed bin Salman nagovijestio je u intervjuu za CBS da će ova vrsta dress koda vjerovatno biti ublažena jer nije obavezna u islamu, piše Daily Mirror.

Za prkosnom 33-godišnjom Mašaelom al-Džalud okretale su se glave i izazvala je pometnju kada se prošetala tržnim centrom u Rijadu bez abaje. 

Specijalistkinja za ljudske resurse prošetala se tržnim centrom noseći na sebi široke hlače i jarko narandžastu majicu.

Neki su za nju mislili da je model ili poznata ličnost i prilazili su je da je to pitaju.

Džalud se samo nasmijala i rekla da je normalna Saudijka na šta se bili šokirani.

Međutim, otkrila je da se suočila s određenom dozom animoziteta otkako je odbacila abaju i da su joj čak prijetili da će pozvati policiju.

Džalud je također rekla da je, iako protiv toga, ipak prisiljena da nosi abaju za posao ili riskira da ga izgubi.

Ona je jedna od samo šačice žena koje su posljednjih mjeseci odlučile da ne nose više abaju.

Manahel al-Otaibi, 25-godišnja aktivistkinja, također odbija da nosi abaju.

- Već četiri mjeseca živim u Rijadu bez abaje. Samo želim živjeti onako kako želim, slobodno i bez ograničenja. Niko me ne smije prisiljavati da nosim nešto što ne želim - rekla je Otaibi.

Abaja, koja postoji hiljadama godina, ali koja je tek postala obavezna nošnja posljednjih nekoliko decenija, obavezna je i za nemuslimanske žene u kraljevstvu.

Njenu nošnju je nekada fanatično provodila sada reformisana vjerska policija, ali se otkrivene žene i dalje suočavaju sa nasumičnim maltretiranjem u ovoj ultra-konzervativnoj naciji u kojoj je odijevanje često povezano s čednošću.


(FENA/Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana