16.9.2019. 18:50
Slučaj Idlib: Samit lidera Turske, Rusije i Irana u Ankari
Turska je domaćin petog po redu trilateralnog samita lidera Rusije, Irana i Turske.

Najvažnija tačka dnevnog reda je situacija u Siriji, naročito u Idlibu na sjeverozapadu zemlje nakon ponovnih napada sirijske vlade. Cilj susreta tri lidera je iznaći rješenje za trajni mir, kao i najbolje političko rješenje koje uključuje i dobrovoljni povratak izbjeglica.

U razgovoru sa novinarom agencije Reuters, turski predsjednik Erdogan je upozorio da će bilo kakvi napadi od strane sirijske vlade uzrokovati odgovor turskih snaga.

- U slučaju napada, stvari će krenuti u posve drugačijem smjeru. Nećemo oklijevati kao što smo do sada. Poduzet ćemo neophodne korake, kazao je Erdogan.

Očekuje se da će predsjednik Erdogan također razmijeniti mišljenja sa Putinom i Rouhanijem u pogledu bilateralnih odnosa, kao i dešavanja na regionalnim i međunarodnim razinama.

Mirovni proces poznat kao Astana mirovni proces (zbog mjesta održavanja u Astani, Kazahstan) koji za cilj ima kraj sukoba u Siriji, počeo je u januaru 2017. godine na inicijativu ove tri zemlje. Do sada je održano 13 rundi pregovora.

Prošlog septembra Rusija i Turska su postigle dogovor da označe Idlib koji graniči s Turskom kao zonu deeskalacije s ciljem postizanja prekida vatre koji je, međutim, bilo teško održati zbog napada sirijskog režima.

Erdogan je upozorio da bi dalji napadi sirijske vlade Bashara al-Assada mogli dovesti do novog talasa miliona izbjeglica u Tursku koja je već primila više od 3,6 miliona Sirijaca.

Putin i Erdogan su postigli dogovor prošlog mjeseca da 'normaliziraju' situaciju u regionu.

Obnovljeni napadi sirijske vlade u području Idliba bacili su sjenu na njihove inače bliske odnose i dobru saradnju na poljima odbrane i energetike.

 (Patria / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana