17.9.2019. 19:42
Facebook blokirao Netanyahuov "chatbot" do kraja izbora
Facebook je ponovo suspendovao "chatbot" na zvaničnom nalogu premijera Izraela Benjamina Netanyahua nakon što su nelegalno dijeljene informacije o anketiranju.

Suspenzija je do kraja današnjih parlamentarnih izbora.

Nelegalno je objavljivati rezultate anketa u Izraelu za vrijeme izbora, navode izraelski mediji.

"Sarađujemo sa izbornim zvaničnicima širom svijeta da obezbijedimo integritet izbora. Naša politika javno propisuje da se poštuju svi zakoni primenjivi u zemlji gdje ima pristupa aplikaciji. Zato smo suspendovali Netanyahouvu bot aktivnost u svjetlu kršenja lokalnog zakona do zatvaranja biračkih mjesta u 22.00 sata u utorak", rekao je portparol Facebooka.

Ta društvena mreža je prošle sedmice suspendovala na 24 sata isti "chatbot" pošto je upozoreno na opasnost od "sekularne ljevičarske slabe vlade koja se oslanja na Arape koji žele da unište sve-žene, djecu i muškarce".

Takva vlada bi se navodno mogla obrazovati poslije današnjih izbora.

Netanyahu je međutim tvrdio da on to ne misli o Arapima i da nije napisao tu poruku.

Njegov konzervativni Likud je saopštio da je poruka objavljena greškom jednog zaposlenog u predizbornoj kampanji, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana