17.9.2019. 18:29
Kinezi promovisali voz koji lebdi iznad šina brzinom od 600 kilometara na sat
Kinezi su promovisali najbrži voz na svijetu. To je “Šangaj maglev” koji treba da razvije brzinu od 600 kilometara na čas.

Prvi putnici voziće se za dvije godine. Trenutno se ovaj projekat testira između šangajskog aerodoma i grada, a brzine koje dostiže su oko 430 kilometara na sat.

Budućnost željezničkog saobraćaja je voz sa tehnologijom magnetne levitacije, koji nosi oznaku “maglev”, smatraju Kinezi. Ne ide po šinama, već lebdi na magnetnom polju iznad pruge kojom se kreće.

Zbog toga voz ima veoma mali otpor i zahvaljujući snažnim električnim motorima može da razvije nevjerovatnu brzinu. Voz trenutno postiže maksimalnu brzinu od 431 kilometar na čas, a udaljenost od 30 kilometara prelazi za sedam minuta.

Međutim, ovaj projekat je dosta skup, koštao je 1,2 milijarde dolara, a od početka je poslovao sa gubitkom. Ali, Kinezi ne odustaju. Prvi putnici voziće se u ovom vozu 2021. godine.

Još nije poznato na kojoj relaciji će saobraćati hiperbrzi voz. Naravno, Kinezi bi najviše želeli da to bude linija Šangaj – Peking, koji bi ovim vozom bili povezani brže nego avionom.

Putovanje avionom, uključujući i čekanje na aerodromu, traje oko četiri i po sata, a ovim superbrzim vozom isto putovanje bi trajalo jedan sat manje. Najveća prepreka i dalje su ekstremno visoki troškovi infrastrukture.

Ukoliko ove brojke uporedimo sa brzinom kretanja vozova u EU, regionu, dolazimo do nevjerovatnih razlika.

Susjedna Hrvatska ima najsporije vozove u Evropskoj uniji koji u prosjeku voze tek 58,2 km/h, a jedine evropske zemlje koje imaju sporiju željeznicu, a koje nisu u Evropskoj uniji su Bosna i Hercegovina (54,5 km/h), Srbija (54,3 km/h), Makedonija (53,1 km/h) i Albanija (27,6 km/h). Crna Gora nije se našla na spisku.

Prema stranici s infografikama i kartama Smardart, mnogi vozovi u EU voze brzinom i od 250 km na sat.

Najbrži vozovi su u Španiji koji u prosjeku voze brzinom od 199,4 km na sat, slijedi je Francuska čiji vozovi voze brzinom od 195,9 km na sat, a potom Italija sa 169,9 km na sat.

Njemački vozovi voze brzinom od 141,6 km na sat, a u Velikoj Britaniji 134,4 km na sat, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana