13.10.2019. 12:43
Proturske snage u Siriji ubile kurdsku političarku i devet civila
Sirijski proturski borci pogubili su najmanje devet civila uključujući i predsednicu kurdske političke stranke Hevrin Khalaf.

“Devet civila pogubljeno je u različito vrijeme južno od grada Tal Abjad”, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Među žrtvama su predsjednica političke stranke Hevrin Khalaf i njen vozač, prenosi Gardian.

“Hevrin Khalaf je izvučena iz svog automobila tokom napada gdje su je pogubili plaćenici koje podržava Turska. Njenog vozača zadesila je ista sudbina”, piše u saopštenju Sirijskih demokratskih snaga.

Khalaf je bila generalna sekretarka stranke Buduća Sirija.

Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku, kazao je da je njena smrt veliki gubitak. Imala je 35 godina.

“Imala je talenat za diplomatiju. Uvjek je učestvovala na sastancima s američkim, francuskim i drugim stranim delegacijama”, rekao je Civiroglu.

Turska i njeni sirijski pomagači započeli su ofanzivu u sredu kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda.

Saveznički borci su bivši sirijski pobunjenici koji su se nekada borili protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana